Connect with us

technokrata

Kis lépésekkel a környezetbarát iroda felé

Dotkom

Kis lépésekkel a környezetbarát iroda felé

A Xerox Zöld Iroda programja.

A környezettudatos munkahely megteremtése, bármilyen meglepő, nem igényel nagy erőfeszítést. Kis lépések, mint például az irodában keletkező hulladék szelektív gyűjtése, a papírfogyasztás mérséklése vagy energiatakarékos berendezések használata révén minden vállalat hozzájárulhat a természeti erőforrások védelméhez. A Föld Napját ünnepelve a Xerox tanácsot ad, hogyan tehető környezetbaráttá minden irodája.

Szelektív hulladékgyűjtés
A kidobásra ítélt anyagok nagyobb része újrahasznosítható, így csökkenthetjük a hulladékok tárolásából és az új nyersanyagok előállításából fakadó környezetterhelést, illetve értékes alapanyagokat és energiát nyerhetünk ki belőlük. Nemcsak a háztartásokban, de az irodákban is érdemes különválogatni a papír-, üveg-, alumínium- és műanyag hulladékot, valamint a veszélyes anyagot tartalmazó szemetet.

A Xerox Magyarország 100 fős irodájában már harmadik éve szelektíven gyűjtik a hulladékot. 2004-ben több mint 4,2 tonna újrahasznosítható anyagot szállítottak el a vállalattól. Ebből 3.000 kilogramm volt az irodai papírhulladék, 710 kilogramm a hullámkarton, 330 kilogramm az üveg, 72 kilogramm az alumíniumdoboz és majdnem 40 zsáknyi (32,5 m3) a műanyagpalack. Ezenkívül 70 kilogrammot nyomtak a lemerült elemek, és összesen 1.046 darab CD és mágneslemez, videó- és magnókazetta vált feleslegessé.

A papír elengedhetetlen része az irodák mindennapjainak, hatalmas mennyiséget használunk el belőle. Fontos, hogy okosan gazdálkodjunk vele:

    1. Nyomtassunk a lap mindkét oldalára! Az irodai nyomtatók „duplex” funkciójával különösen belső használatra szánt dokumentumok, emlékeztetők és beszámolók esetén jelentősen csökkenthető a felhasznált papírmennyiség. Így nem csak papír és költség takarítható meg: az Amerikai Egyesült Államok környezetvédelmi hivatalának számítása szerint egy papírlap előállítása tízszer annyi energiát igényel, mint egy nyomat elkészítése.
    2. A lehetőségekhez mérten válasszunk újrahasznosított anyagból készült terméket! Több évtizedes kutatások eredményeként ma már az újrahasznosított papírfajták ugyanolyan minőséget biztosítanak, mint a nem újrahasznosítottak, de értékes faanyag takarítható meg és sokkal kíméletesebb az előállításuk.
    3. Hasznosítsuk újra, amit használunk! Az első látásra kidobásra ítélt papírok másik oldala legtöbbször még kiválóan használható jegyzetelésre. Ha már nem alkalmas semmire, a papírhulladékot gyűjtsük külön tárolóban.
    4. Kezeljük helyesen a lapokat! A papír üresnek tűnhet, de gondosan megmunkált termék, melynek minőségét befolyásolhatja a nedvesség, a gyűrődés és számos más tényező. Felhasználásig a lapok zárt csomagokban tárolandók, melyekből ötnél többet nem jó egymásra halmozni. Padló helyett pedig polcon vagy szekrényben raktározzuk. Így elkerülhető a papír károsodása és megkímélhető a nyomtató is.
    5. Vásároljunk környezettudatos gyártótól! Nem minden papírfajtát készítenek azonos módon, ezért érdemes utána nézni, hogy az általunk használt márka megfelel-e a környezetvédelmi előírásoknak és elveinknek.

A kilencvenes évek végén kidolgozott és azóta folyamatosan fejlesztett Zöld Iroda koncepció a Xerox tevékenységének minden szintjére kiterjed. Magában foglalja például az irodák papírfogyasztásának mérsékelését elektronikus megoldások mind szélesebb körű alkalmazása révén, illetve a használt papír környezetbarát újrafeldolgozását klórmentes fehérítési, illetve tinta-kivonási módszerrel. A kifogyott tintapatronokat a vállalat 1998 óta begyűjti és hasznosítja, évente így körülbelül 7.000.000 darab üres műanyagtartályt juttatnak vissza a Xeroxhoz a kereskedők és a felhasználók a világ különböző pontjain.

Mindemellett a Xerox termékek gyártása és használata során kiemelt szerepet kap az anyag- és energiafelhasználás mértékének csökkentése, optimalizálása. Évente mintegy 1,5 millió megawatt óra villamos energiát takarít meg világszerte, hogy a lecserélt berendezések alkatrészeit újra hasznosítják, illetve az Energy Star jelölésű készülékek automatikusan alacsony energiaigényű, takarékos üzemmódba kapcsolnak, amikor nem használják őket. Becslések szerint ez a mennyiség 1,2 millió lakás éves villanyfelhasználását fedezi.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő