Connect with us

Az EDS támogatásával megvalósult emlékmű Miskolcon

Dotkom

Az EDS támogatásával megvalósult emlékmű Miskolcon

Ünnepélyes keretek között felavatták az EDS támogatással megvalósult Kunt Ernő emlékművet Miskolcon.

Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora 2005. április 14-én ünnepélyes keretek között avatta fel Kunt Ernő, a Miskolci Egyetem BTK Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszék alapító tanszékvezetőjének emlékművét.

Az emlékszobrot a neves miskolci szobrász, Jószay Zsolt készítette. Az emberléptékű textilapplikációs fa torzó nem portré, hanem a teljességet reménytelenül kereső ember sorsának keserű, de méltóságteli megfogalmazása.

Dr. Kunt Ernő (1948-1994) a kultúra élő egészét vizsgáló modern antropológia egyik első, meghatározó hazai mestere volt. 1993-ban a Miskolci Egyetemen megalapította a Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszéket, melyet haláláig irányított. Az általa alapított miskolci kulturális antropológia szak Magyarországon az egyetlen, amely most már több mint egy évtizede folyamatosan főszakos egyetemi képzést nyújt.

A Miskolci Egyetemen nagy hagyománya van a szoborállításnak: az intézmény aulájában bronzbüsztök sorozata emlékezik meg a műszaki karok neves professzorairól. Kunt Ernő halálát követően már felállításra került egy kopjafa a campus területén a Bölcsészettudományi Kar előkertjében, mely körül azóta e fiatal egyetemi kar már elhunyt jeles oktatóinak emlékhelye kezdett kialakulni. A Kunt Ernő alapította tanszéken a szóbeli emlékezet mellett eddig csupán egy fakuló fotográfia emlékeztette a tanszékalapítóra az oktatókat és hallgatókat.

„Őszintém hiszem, hogy az emlékmű felavatása méltó tisztelet korunk kiemelkedő alakja, Kunt Ernő előtt, aki nem csak a kulturális antropológia oktatás egyik kezdeményező személyisége volt, de kreatív alkotómunkáiban, rajzaiban és fényképeiben még ma is gyönyörködhetünk. Örömünkre szolgál, hogy támogatásunkkal ilyen ügyet szolgálhatunk.” – tette hozzá Szakál László, az EDS ügyvezető igazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő