Connect with us

technokrata

A gazdasági kockázat idén sem mérséklődik számottevően

Dotkom

A gazdasági kockázat idén sem mérséklődik számottevően

2004-ben nőtt Magyarországon a politikai és stagnált a gazdasági kockázat.

2004-ben az előző évihez képest enyhén növekedett Magyarországon a politikai és stagnált a gazdasági kockázat. Ezt állapítja meg a Political Capital Institute és a Figyelő szakértői által idén is elkészített, az elmúlt évet értékelő Országjelentés, amely vezető magyar gazdasági és politikai elemzők segítségével ad összegzést Magyarország politikai és gazdasági helyzetéről.

Politikai Kockázati Index (PRI)
Az évenként nyilvánosságra hozott PRI értéke 2004-ben 68 pont, amely szerint hazánkban továbbra is alacsony a politikai kockázat. A pontszám a 2003-as értékhez képest ugyanakkor 3 pontos csökkenést mutat, tehát 2004-ben a szakértők szerint az előző évihez képest enyhén növekedett Magyarországon a politikai kockázat. Az értékelés szerint a negatív irányú elmozdulást elsősorban a kormányváltás, valamint a jogbiztonság területén tapasztalható hiányosságok okozták. További kockázat-növelő tényezőként értékelték a szakértők, hogy valamelyest növekedett az idegenellenesség mértéke, és hogy az elmaradt reformok több területen is az eleve meglévő problémák felerősödéséhez vezettek. A Political Capital Institute szerint a 2005-ös évben nem várható a politikai kockázat jelentős mértékű csökkenése. Az országgyűlési választások előtt mélyreható reformok elindítására kicsi az esély, amit a politikai ellentétek várható élesedése is alátámaszt.

Gazdasági Kockázati Index (EcoRisk)
A negyedévente közzétett EcoRisk aktuális értéke 51 pont, vagyis a magyar gazdaságot továbbra is közepes kockázat jellemzi. A legfőbb kockázati tényező a külső és a belső egyensúlyi mutatók alakulása, mindenek előtt az államháztartás mérete és szerkezete. Az év elején még jónak látszó konjunkturális kilátások az esztendő második felére borúsabbá váltak, az export- és beruházásvezérelt fordulat kedvező hatása megkopott. A konjunkturális és a munkapiaci kockázatok 2004 végére megnőttek, miközben a pénzügyiek valamelyest mérséklődtek. Az országkockázat várt csökkenése tavaly elmaradt, pedig a külső környezet – már csak az uniós csatlakozás miatt is – inkább kedvezőnek volt mondható. A kapott eséllyel az ország egyelőre nem tudott élni. Magyarország pillanatnyilag messze van attól, hogy visszakapaszkodjon az „alacsony” kockázati értékű zónába, ahol 2000 elején tartózkodott. Az elemzők várakozása szerint 2005-ben a konjunkturális kockázatok tovább nőnek. A gazdaság egésze szempontjából a kulcs az egyensúlyi pozíciók, az államháztartás rendbetétele lenne – ezt azonban a választások közelsége a magyarországi tapasztalatok szerint felettébb kétségessé teszi. A gazdasági kockázat így várhatóan az idén sem mérséklődik számottevően.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő