Connect with us

technokrata

Revolution: Még mindig sok a DOS-os ügyviteli rendszer

Dotkom

Revolution: Még mindig sok a DOS-os ügyviteli rendszer

A korszerűtlen alkalmazások több évre visszavethetik a vállalkozások fejlődését.

A Revolution Software legújabb felmérése szerint a kis- és középvállalati szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS alapú, saját fejlesztésű vagy vásárolt ügyviteli rendszereket használ. Mivel a DOS-os szoftverek sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem használhatók együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így sok esetben a 10 évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését. A felmérés szerint a DOS-os rendszereket használók körében a saját fejlesztésű szoftverekkel dolgozó cégek elégedetlenek leginkább a jelenlegi megoldással, és hajlanak a legmagasabb arányban (27%) rendszerük cseréjére.

A több mint 11,000 mikro-, kis- és középvállalati ügyviteli szoftverfelhasználóval rendelkező Revolution Software – nem reprezentatív felmérés keretében – 2005 elején az 500 millió Ft-ot meghaladó, de 10 milliárd Ft-ot el nem érő árbevételű cégek körében végzett megkérdezést.

A közel 200 válaszadó cég 26%-a még valamilyen nem saját fejlesztésű, DOS alapú ügyviteli vagy vállalatirányítási rendszert használ, 32%-uk nem saját fejlesztésű Windows alapú rendszert működtet, szintén közel egyharmaduk (32%) valamilyen saját, egyedi fejlesztésű megoldást használ, 10%-uk pedig semmilyen ügyviteli rendszerrel sem rendelkezik. Mivel az egyedi fejlesztésű szoftverek több mint 60%-a még 2000 előtt készült, így valószínűsíthetően ezek jelentős része is DOS-alapú. A kutatás eredményeit összesítve megállapítható, hogy a KKV szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS alapú rendszert használ.

Ez a magas arány a kis- és középvállalatok alacsony informatikai fejlettsége mellett azt is jól mutatja, hogy sok helyen éppen a meglevő rendszerek jelentik a cégen belüli informatikai fejlesztések akadályát. A DOS-os rendszerek ugyanis mára több szempontból is elavultnak számítanak. Egyrészt a Windows XP már nem, vagy csak korlátozottan támogatja a DOS-os alkalmazásokat; és a Microsoft előrejelzései szerint a jövőbeni fejlesztéseknél még kevésbé fogják figyelembe ezeket a szempontokat. Így a DOS-alapú ügyviteli rendszerek közvetetten nehezítik vagy akadályozzák a felhasználót, hogy fejlettebb, újabb operációs rendszerre váltson. Másrészt tovább nehezíti ezeknek a szoftvereknek a használatát, hogy nehezen vagy egyáltalán nem kommunikálnak más, a számítógépen futó újabb alkalmazásokkal. Így például az Excel táblázatkezelő használatához bizonyos esetekben ki is kell lépnie a programból a felhasználónak, a levelező vagy szövegszerkesztő szoftverekkel való integráció pedig szóba sem kerül. Emellett a DOS-alapú rendszerek jellemzően nem tudnak minden, a mai ügyviteli igényeknek megfelelő információs igényt kielégíteni, ezért sokszor kiegészítő Excel táblákat kell vezetni, a nehézkes adatexport és -import ellenére is.

További probléma az egyedi, gyakran “egyszemélyes” fejlesztéseknél, hogy bár rugalmas és olcsó megoldást nyújtanak egyes speciális problémákra, igen komoly gondot okozhat, ha a fejlesztő „eltűnik” vagy elérhetetlenné válik, ami a frissítések, javítások, törvényi követések hiánya miatt rövid idő alatt a rendszer teljes működésképtelenségéhez, elavulásához vezethet. Nem véletlen, hogy a saját fejlesztésű rendszereket használó cégek között a legmagasabb (27%) azok aránya, akik elégedetlenek a jelenlegi megoldással, és szeretnének váltani. Ez az arány azonban annyiban bíztatónak tűnik, hogy a vállalkozások kezdik felismerni, hogy komoly kockázatot jelent számukra, ha cégük növekedésének informatikai támogatását egyedi fejlesztésű rendszerekre bízzák. Különösen, hogy mára már szinte minden igényt kielégítő, komoly referenciákkal rendelkező, több száz vagy akár több ezres példányszámban eladott, kiforrott ügyviteli és vállalatirányítási rendszerek közül lehet választani, szinte minden árkategóriában.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák