Connect with us

technokrata

IBM és Sanyo – üzemanyagcellás akkumulátor

Dotkom

IBM és Sanyo – üzemanyagcellás akkumulátor

A két nagyvállalat összefogott egy olyan akkumulátor megalkotása érdekében, mely üzemanyagcellás kialakítása miatt a hagyományos energiaforrásokhoz képest jóval hosszabb üzemidőt biztosít a noteszgépek számára.

A Kék Óriás személyi számítógépekkel foglalkozó részlege és a Sanyo együttműködési szerződést írtak alá olyan számítógép akkumulátorok prototípusának kifejlesztésére, melyek folyékony üzemanyagot alkalmaznak. A készüléket notebookokba és hordozható számítógépekbe szánják, s célként azt jelölték meg, hogy az energiaforrással ellátott számítástechnikai eszközök 8 órás folyamatos működésre legyenek képesek, újratöltés nélkül.

A technológia metanol felhasználásával állít elő elektromosságot; habár a jelenlegi, többnyire még csak kísérleti szakaszban járó fejlesztések esetén biztonsági problémát jelent a feltöltés és a használat biztonságossága. Ennek ellenére számos nagy elektronikai vállalat érdekelt a témában (többek között a Toshiba, az NEC, a Hitachi, a Fujitsu stb.), mivel a jövőben ez válhat az akkumulátorok alapvető működési formájává. A jelenlegi megoldások ugyanis csak 2-5 órányi folyamatos használatot tesznek lehetővé, és egyre inkább mobilizálódó világunk mindinkább igényli az elektronikai eszközök hosszan tartó működését.

Azért más a többi, hasonló fejlesztéshez képest a két cég prototípusa, mert egy olyan hibrid rendszert alkot, amelyben a jelenlegi és a jövőbeli technológia egyesül. A kísérleti szinten kialakított noteszgép az újratölthető üzemanyagcellás és a lítium-ionos akkumulátorokra egyaránt épít. Mostani állapotában 72 wattnyi teljesítmény leadására képes az eszköz, a tömege pedig 2,2 kilogramm, üzemanyag nélkül; tehát még van mit fejleszteni rajta. Kereskedelmi forgalomban való megjelenésének dátuma nem ismert, ahogyan az ára sem.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle