Connect with us

technokrata

Winchesteren bagóért kiadott titkos rendőrségi adatok

Dotkom

Winchesteren bagóért kiadott titkos rendőrségi adatok

A német Spiegel hetilap beszámolója szerint nemrég a brandenburgi rendőrség az Ebay aukciós website-on alig 20 euróért adott tovább egy olyan merevlemezen, mely titkos adatokat tartalmazott.

Gigabyte-onként 1 euróért, azaz alig 20 eurós összegért szabadult meg a brandenburgi rendőrség attól a 20 GB-os winchestertől, melyet elfelejtettek megfelelően letakarítani. A Spiegel hetilap közlése szerint az Ebay-en eladott háttértár olyan adatokat tartalmazott többek között, mint például a belső vésztervek forgatókönyve, melyet a rendőri erőknek speciális események (például túszejtés vagy emberrablás) bekövetkeztekor kell követniük. Ezenfelül olyan emberek elérhetőségei is kijutottak a hatóság kezéből, akiket ilyen válsághelyzetben kell értesíteni; de többek között meg lehet említeni különböző taktikai parancsok ismertté válását vagy egy politikai biztonsági helyzetekről készített elemzés kitudódását is.

A fenti információk szigorúan bizalmasan kezelendők voltak, s csak a hírszerző szolgálatok legmagasabb szintjén levő emberek ismerhették (volna) részletekbe menően. Miután azonban egy potsdami diák megvehette a winchestert – anélkül, hogy tudta volna, mi is található a merevlemezen -, Jörg Schönbohm belügyminiszter azonnali kivizsgálást rendelt el, hogy kiderítsék, miként szivároghattak ki a fent említett adatok. A miniszter azt is meg akarja tudni, hogy ez figyelmetlenségből, gondatlanságból következett-e be, vagy valamilyen bűncselekmény részeként juthatott ki a rendőrség kezéből.

Az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen és ehhez fogható események. Amint arról mi is beszámoltunk, az év elején a holland csendőrség bizalmas adatai szivárogtak ki, pár hónappal korábban pedig egy holland államügyész dobott ki számítógépével együtt fontos adatokat. De más országokban is okozott már gondot a figyelmetlen adatkezelés: 2000-ben például Sir Paul McCartney banki adataira bukkantak rá egy másodkézből beszerzett számítógép merevlemezén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő