Connect with us

technokrata

Winchesteren bagóért kiadott titkos rendőrségi adatok

Dotkom

Winchesteren bagóért kiadott titkos rendőrségi adatok

A német Spiegel hetilap beszámolója szerint nemrég a brandenburgi rendőrség az Ebay aukciós website-on alig 20 euróért adott tovább egy olyan merevlemezen, mely titkos adatokat tartalmazott.

Gigabyte-onként 1 euróért, azaz alig 20 eurós összegért szabadult meg a brandenburgi rendőrség attól a 20 GB-os winchestertől, melyet elfelejtettek megfelelően letakarítani. A Spiegel hetilap közlése szerint az Ebay-en eladott háttértár olyan adatokat tartalmazott többek között, mint például a belső vésztervek forgatókönyve, melyet a rendőri erőknek speciális események (például túszejtés vagy emberrablás) bekövetkeztekor kell követniük. Ezenfelül olyan emberek elérhetőségei is kijutottak a hatóság kezéből, akiket ilyen válsághelyzetben kell értesíteni; de többek között meg lehet említeni különböző taktikai parancsok ismertté válását vagy egy politikai biztonsági helyzetekről készített elemzés kitudódását is.

A fenti információk szigorúan bizalmasan kezelendők voltak, s csak a hírszerző szolgálatok legmagasabb szintjén levő emberek ismerhették (volna) részletekbe menően. Miután azonban egy potsdami diák megvehette a winchestert – anélkül, hogy tudta volna, mi is található a merevlemezen -, Jörg Schönbohm belügyminiszter azonnali kivizsgálást rendelt el, hogy kiderítsék, miként szivároghattak ki a fent említett adatok. A miniszter azt is meg akarja tudni, hogy ez figyelmetlenségből, gondatlanságból következett-e be, vagy valamilyen bűncselekmény részeként juthatott ki a rendőrség kezéből.

Az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen és ehhez fogható események. Amint arról mi is beszámoltunk, az év elején a holland csendőrség bizalmas adatai szivárogtak ki, pár hónappal korábban pedig egy holland államügyész dobott ki számítógépével együtt fontos adatokat. De más országokban is okozott már gondot a figyelmetlen adatkezelés: 2000-ben például Sir Paul McCartney banki adataira bukkantak rá egy másodkézből beszerzett számítógép merevlemezén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle