Connect with us

technokrata

A Xerox kihirdette a ´Születésnapomra´ című fotópályázat eredményét

Dotkom

A Xerox kihirdette a ´Születésnapomra´ című fotópályázat eredményét

Kétszáznál több fotóst ihletett meg József Attila.

A Xerox és az Euróra Kulturális Alapítvány kihirdette januárban közzétett országos, nyílt fotópályázatának eredményét. A közel 300.000 forint összértékű díjakat 208 pályázó közül öten vehették át a MUOSZ székházában Grunwalsky Ferenctől, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnökétől és Surányi J. András fotóművésztől. Az április 3-án, a Magyar Sajtó Házában tartott ünnepségen egyúttal megnyílt a legszínvonalasabb harminc pályaművet bemutató vándorkiállítás.

Januártól márciusig összesen 208 amatőr és profi fotós 750, József Attila versei által ihletett képet küldött a „Születésnapomra” című centenáriumi pályázatra, melyet az Euróra Kulturális Alapítvány és a Xerox Magyarország Kft. hirdetett meg. Nem csak Magyarországról érkeztek pályamunkák, Romániából, Szlovákiából, Szerbia és Montenegróból, Lengyelországból, Németországból és Franciaországból is jelentkeztek József Attilára emlékező alkotók. A pályázatra érkezett képek technikailag és témájukban is rendkívül változatosak voltak: a pályázók montázsokkal, csendéletekkel, portrékkal és riportfotókkal, realista, illetve szimbolikus kifejezésmódú alkotásokkal, vagy éppen digitálisan módosított képekkel neveztek.

A zsűri – Surányi J. András (Terézvárosi Kulturális Alapítvány), Jókai Lóránt (EURÓRA Kulturális Alapítvány) és Csölle Kata (Xerox) – a József Attila gondolatait és életművét legegyedibb formában felidéző alkotókat jutalmazta. A Xerox által felajánlott első díjat Tr. Szabó György nyerte Agyamból című alkotásával. A második helyezett Balog Antal Hetedik című képe, a harmadik legjobb fotót pedig Reich László és Dániel készítette Tiszta szívvel írok címmel. Különdíjat kapott egyéni képi kifejezésmódjáért Félegyházi Anita (Talán eltünök hirtelen), valamint Hegedűs László (Téli éjszaka, Flóra).

A harminc legjobb pályaművet bemutató tárlat április 9. és 17. között az Írók Boltjának Andrássy úti kirakataiban, majd Vácott és további vidéki helyszíneken tekinthető meg.

„Rengeteg eredeti és ötletes fotó közül a harminc legjobb fotót nyomtattuk ki és mutatjuk be a vándorkiállításon. Ezek tükrözik a legérzékletesebben József Attila és az alkotó személyiségét, ami a látogató számára nagyon izgalmas módon, ismert versek és a képek kölcsönhatásában jelenik meg.” – értékelte a pályaműveket Csölle Kata, a Xerox marketing vezetője, a zsűri tagja. „Az abszolút alkotói szabadságot és a megalkuvás nélküli képminőséget a digitális technológia biztosítja mindehhez. A pályázat népszerűsége mutatja azt is, hogy az emberek kezdik felismerni, kreativitással és bátorsággal a legmodernebb technológia az önkifejezés új és mindenki számára elérhető eszköze lett.”

A Xerox Magyarország Kft. 2004 nyarán rendezte meg első fotókiállítását a Szépvölgyi Business Parkban, ahol három fiatal, amatőr alkotó fotóit tekinthették meg a látogatók. A kezdeményezés sikerét látva a vállalat akkor úgy döntött, hogy évről évre támogatni fogja tehetséges fotográfusok bemutatkozását egy pályázat kiírásával. 2005 januárjában az EURÓRA Kulturális Alapítvánnyal összefogva a Xerox József Attila emlékére hirdetett országos, nyílt fotópályázatot, melynek legjobb alkotásait különleges, színes digitális nyomatokból álló tárlaton mutatja be most a nagyközönségnek. Az elektronikus formában beküldött fényképeket a Xerox DocuColor 6060-as berendezésein nyomtatták, egy speciális, a színek visszaadását maximálisan biztosító Creo vezérlő segítségével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle