Connect with us

technokrata

A Xerox kihirdette a ´Születésnapomra´ című fotópályázat eredményét

Dotkom

A Xerox kihirdette a ´Születésnapomra´ című fotópályázat eredményét

Kétszáznál több fotóst ihletett meg József Attila.

A Xerox és az Euróra Kulturális Alapítvány kihirdette januárban közzétett országos, nyílt fotópályázatának eredményét. A közel 300.000 forint összértékű díjakat 208 pályázó közül öten vehették át a MUOSZ székházában Grunwalsky Ferenctől, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnökétől és Surányi J. András fotóművésztől. Az április 3-án, a Magyar Sajtó Házában tartott ünnepségen egyúttal megnyílt a legszínvonalasabb harminc pályaművet bemutató vándorkiállítás.

Januártól márciusig összesen 208 amatőr és profi fotós 750, József Attila versei által ihletett képet küldött a „Születésnapomra” című centenáriumi pályázatra, melyet az Euróra Kulturális Alapítvány és a Xerox Magyarország Kft. hirdetett meg. Nem csak Magyarországról érkeztek pályamunkák, Romániából, Szlovákiából, Szerbia és Montenegróból, Lengyelországból, Németországból és Franciaországból is jelentkeztek József Attilára emlékező alkotók. A pályázatra érkezett képek technikailag és témájukban is rendkívül változatosak voltak: a pályázók montázsokkal, csendéletekkel, portrékkal és riportfotókkal, realista, illetve szimbolikus kifejezésmódú alkotásokkal, vagy éppen digitálisan módosított képekkel neveztek.

A zsűri – Surányi J. András (Terézvárosi Kulturális Alapítvány), Jókai Lóránt (EURÓRA Kulturális Alapítvány) és Csölle Kata (Xerox) – a József Attila gondolatait és életművét legegyedibb formában felidéző alkotókat jutalmazta. A Xerox által felajánlott első díjat Tr. Szabó György nyerte Agyamból című alkotásával. A második helyezett Balog Antal Hetedik című képe, a harmadik legjobb fotót pedig Reich László és Dániel készítette Tiszta szívvel írok címmel. Különdíjat kapott egyéni képi kifejezésmódjáért Félegyházi Anita (Talán eltünök hirtelen), valamint Hegedűs László (Téli éjszaka, Flóra).

A harminc legjobb pályaművet bemutató tárlat április 9. és 17. között az Írók Boltjának Andrássy úti kirakataiban, majd Vácott és további vidéki helyszíneken tekinthető meg.

„Rengeteg eredeti és ötletes fotó közül a harminc legjobb fotót nyomtattuk ki és mutatjuk be a vándorkiállításon. Ezek tükrözik a legérzékletesebben József Attila és az alkotó személyiségét, ami a látogató számára nagyon izgalmas módon, ismert versek és a képek kölcsönhatásában jelenik meg.” – értékelte a pályaműveket Csölle Kata, a Xerox marketing vezetője, a zsűri tagja. „Az abszolút alkotói szabadságot és a megalkuvás nélküli képminőséget a digitális technológia biztosítja mindehhez. A pályázat népszerűsége mutatja azt is, hogy az emberek kezdik felismerni, kreativitással és bátorsággal a legmodernebb technológia az önkifejezés új és mindenki számára elérhető eszköze lett.”

A Xerox Magyarország Kft. 2004 nyarán rendezte meg első fotókiállítását a Szépvölgyi Business Parkban, ahol három fiatal, amatőr alkotó fotóit tekinthették meg a látogatók. A kezdeményezés sikerét látva a vállalat akkor úgy döntött, hogy évről évre támogatni fogja tehetséges fotográfusok bemutatkozását egy pályázat kiírásával. 2005 januárjában az EURÓRA Kulturális Alapítvánnyal összefogva a Xerox József Attila emlékére hirdetett országos, nyílt fotópályázatot, melynek legjobb alkotásait különleges, színes digitális nyomatokból álló tárlaton mutatja be most a nagyközönségnek. Az elektronikus formában beküldött fényképeket a Xerox DocuColor 6060-as berendezésein nyomtatták, egy speciális, a színek visszaadását maximálisan biztosító Creo vezérlő segítségével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő