Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordösszegű kártérítés várható spammelés miatt

Dotkom

Rekordösszegű kártérítés várható spammelés miatt

Florida antispam törvénye élesben vizsgázik.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának floridai irodája most először kezdeményezett peres eljárást az állam nemrég ratifikált antispam törvényének alkalmazásával. A hatóságok azzal vádolnak két férfit, hogy olyan online üzleti vállalkozást működtettek, mely e-mailes csaláson alapult. Scott J. Filary és Donald E. Townsend elektronikus levélküldési akciója következtében legalább 65 ezer félrevezető e-mail jutott el különböző internetezőkhöz; mindez már 2003 óta halmozódik.

A 25 és a 34 éves amerikai férfiak a fenti mennyiség kétharmadát azóta produkálták, hogy az államban 2004. július 1-én életbe lépett az elektronikus üzeneteket szabályzó helyi törvény, a Florida Electronic Mail Communications Act. A két elkövető – ha bebizonyosodik bűnösségük – 24 millió dolláros kártérítés elé nézhet, ami az egyik legnagyobb összeg, amiről ilyen esetekben valaha is szóba került. A lassan egy éve alkalmazásban levő törvény – hasonlóan a szövetségi Can-Spam Act névre hallgató szabályozáshoz – ugyanis minden egyes nem kívánt vagy megtévesztőnek bizonyult e-mail után kártérítésre kötelezi a vétkes(eke)t: floridai lakosokhoz eljutott spamenként 500 dollárra. Súlyosbítja a büntetési tételt, hogy nem egyszerűen nem kívánt elektronikus levelet küldtek szét, hanem illegális szolgáltatásokat népszerűsítettek: például dohányáruk és gyógyszerek tiltott értékesítését, szerzői jogokat sértő módon való filmletöltéseket stb.

Sokat segített a helyi hatóságoknak a Microsoft támogatása, melyet a Hotmail e-mailszolgáltatás révén nyújtott az óriáscég. A két férfi ugyanis számos postafiókot regisztrált a Redmond működtette felületen; ennek ismeretében pedig a szoftverfejlesztő cégnél képesek voltak visszakövetni a nyomokat. Az ügy egyébként alaposan elő lett készítve, mert a spammerek ügyéről az első megbeszélés már tavaly novemberben lefolyt a Microsoft és a floridai hatóságok között. Ismeretes, hogy a Microsoft lelkiismeretesen küzd a spam ellen, nem egy pert indított már USA-beli spammerekkel szemben, s szívesen nyújt segítséget a hasonló célokat képviselő szervezetek számára. Ilyen fellépésekre már New Yorktól kezdve, Texas-on át egészen Washingtonig sor került.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés