Connect with us

technokrata

Szupergyorsan újratölthető, hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátor

Dotkom

Szupergyorsan újratölthető, hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátor

A Toshiba bejelentése szerint egy olyan energiatároló eszközt fejlesztettek ki, amely közel egy perc alatt majdnem teljesen feltölthető.

Talán sokak számára ismert már a trend, mely szerint a jelenlegi telepeket folyékony üzemanyaggal: metanollal illetve (szén)hidrogénnel üzemelő változatokra kívánják lecserélni a gyártók. Habár kereskedelmi forgalomban még nem kaphatók ezen eszközök, nagy jövőt jósolnak nekik, így mind több vállalat vesz részt ilyen termékek fejlesztésében (nem egy prototípust be is mutattak már). A hagyományos, lítium-ionos akkumulátorok fejlődéséről pedig mintha már nem is esne szó mostanában, annyira előtérbe kerültek az újgenerációs megoldások. A mára már mindennapivá vált technológia azonban még korántsem érte el végső határait.

A minap bocsátott ki egy sajtóközleményt a távol-keleti Toshiba, mely szerint nagy áttörést értek el a lítium-ionos akkumulátorok terén. A termék legfontosabb jellemzője a hihetetlen gyors újratölthetősége: a japán mérnökök elmondása értelmében az akkumulátor alig egy perc alatt éri el a 80%-os töltöttségi szintet. Ez körülbelül 60-szor (!) rövidebb idő, mint amire egy manapság átlagosnak mondható lítium-ion telep képes. Ez azonban még nem minden, az energiasűrűség növelésének köszönhetően a teljesítményversenyben is győz egy hasonló összehasonlítás esetén a Toshiba új fejlesztése.

Mindezt a nanotechnológia fejlődése (illetve alkalmazása) tette lehetővé. A negatív elektródák kialakításánál vetették be a nanorészecskéket, minek következtében meg akadályozható a szerves elektrolit mennyiségének csökkenése a töltési folyamat során. Ennek során ugyanis a nanométeres méretű részecskék gyorsan abszorbeálják, azaz elnyelik a lítium-ionok legnagyobb részét, s azt el is tárolják anélkül, hogy az az elektródban károsodást okozna.

A fentieken kívül a technológia létrehozása oda is vezetett, hogy az akkumulátor élettartama jelentősen megnőtt a hagyományos változatokhoz képest: az új telepek mindössze kapacitásuk 1 százalékát vesztik el egy ezer feltöltésre és kisülésre vetített periódus alatt. További előny, hogy igen alacsony hőmérsékleten is használhatók – még mínusz 40 fokban is megfelelő hatásfokkal alkalmazhatók. Jelenleg a legnagyobb hiányosságuk, hogy még nem kaphatók a boltban: a Toshiba közlése szerint 2006-ban juthat kereskedelmi forgalomba az eszköz. Elsőként a közlekedés és az ipar profitálhat majd előnyeiből, de később a mindennapi elektronikai eszközeink, noteszgépeink, PDA-ink is „magukévá tehetik” a technológiát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő