Connect with us

technokrata

Mi jelent nagyobb veszélyt: a központi vagy az elosztott adattárolás?

Dotkom

Mi jelent nagyobb veszélyt: a központi vagy az elosztott adattárolás?

A Microsoft legújabb személyazonosság-kezelő szoftverfejlesztése a felhasználók számítógépén tárolná a bizalmas adatokat.

A felhasználók többsége ódzkodik egy (vagy néhány) központi szerveren eltárolni bizalmas adatait, hiszen az egy helyre összegyűjtött információk komoly visszaélésekre adhatnak okot. Szemben korábbi elgondolásával, a Microsoft ezért az úgynevezett infókártyákat (info-card) a felhasználó személyi számítógépein tároltatná, nem pedig központilag. A személyazonosság kezelés új generációja nagyobb ellenőrzést adna az internetezők kezébe saját információik felett.

Az online vásárlásoknál vagy fizetős szolgáltatások igénybe vételénél alapvető fontosságú, hogy hitelesen tudja valaki azonosítani magát. Ezt a folyamatot a jövőben az infókártya révén tartja megvalósíthatónak a Microsoft, nyilatkozott Michael Stephenson, a redmondi szoftveróriás Windows Server részlegének igazgatója. Stephenson azt azonban nem árulta el, hogy ez a technológia beleépítésre kerülhet-e a Windows XP-be, vagy csak majd a következő generációs operációs rendszer, a Longhorn része lesz-e.

A korábbi egységesítési kísérletek rendre kudarcot vallottak. A Hailstorm például szép csendben elhalt, mivel a magánszféra védelméért harcoló szervezetek azon aggályaiknak adtak hangot, miszerint nem kellene egyetlen cég kezébe olyan sok bizalmas információt adni. A Passport, melyet számos webhelyen használnak személyazonosság hitelesítésére, szintén nem tudott olyan széles ismertséget elérni, mint amilyenre a Microsoft számított. Például az Ebay, mely egyike volt a Passport legkorábbi alkalmazóinak, nemrég hagyott fel a szolgáltatás használatával.

Az elosztott adattárolás veszélye

Van azonban egy komoly hátránya az elosztott adattárolásnak. Az Egyesült Államok gyakorlatilag minden állampolgáráról információkkal rendelkező Choicepoint (mely olyan cégeknek nyújt szolgáltatásokat, amelyek személyazonosság-ellenőrzést igényelnek) még a múlt hónapban fejtette ki azon véleményét, ami szerint a figyelmetlen, gondatlan adatkezelés óriási lehetőségekkel kecsegteti az online bűnözőket. Ahogy egy-egy komoly féregfertőzés nem ritkán több százezer számítógépet is megfertőz, valós veszélyt jelenthet ugyanezen folyamat információlopásra való felhasználása is – ahogyan napjainkban is találkozhatunk személyes adatok megszerzésére utazó digitális kártevőkkel. Csak az Egyesült Államokban évente 50 milliárd dolláros kárt okoznak a felhasználóknak és a cégeknek az ilyen típusú visszaélések.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom