Connect with us

technokrata

Mi jelent nagyobb veszélyt: a központi vagy az elosztott adattárolás?

Dotkom

Mi jelent nagyobb veszélyt: a központi vagy az elosztott adattárolás?

A Microsoft legújabb személyazonosság-kezelő szoftverfejlesztése a felhasználók számítógépén tárolná a bizalmas adatokat.

A felhasználók többsége ódzkodik egy (vagy néhány) központi szerveren eltárolni bizalmas adatait, hiszen az egy helyre összegyűjtött információk komoly visszaélésekre adhatnak okot. Szemben korábbi elgondolásával, a Microsoft ezért az úgynevezett infókártyákat (info-card) a felhasználó személyi számítógépein tároltatná, nem pedig központilag. A személyazonosság kezelés új generációja nagyobb ellenőrzést adna az internetezők kezébe saját információik felett.

Az online vásárlásoknál vagy fizetős szolgáltatások igénybe vételénél alapvető fontosságú, hogy hitelesen tudja valaki azonosítani magát. Ezt a folyamatot a jövőben az infókártya révén tartja megvalósíthatónak a Microsoft, nyilatkozott Michael Stephenson, a redmondi szoftveróriás Windows Server részlegének igazgatója. Stephenson azt azonban nem árulta el, hogy ez a technológia beleépítésre kerülhet-e a Windows XP-be, vagy csak majd a következő generációs operációs rendszer, a Longhorn része lesz-e.

A korábbi egységesítési kísérletek rendre kudarcot vallottak. A Hailstorm például szép csendben elhalt, mivel a magánszféra védelméért harcoló szervezetek azon aggályaiknak adtak hangot, miszerint nem kellene egyetlen cég kezébe olyan sok bizalmas információt adni. A Passport, melyet számos webhelyen használnak személyazonosság hitelesítésére, szintén nem tudott olyan széles ismertséget elérni, mint amilyenre a Microsoft számított. Például az Ebay, mely egyike volt a Passport legkorábbi alkalmazóinak, nemrég hagyott fel a szolgáltatás használatával.

Az elosztott adattárolás veszélye

Van azonban egy komoly hátránya az elosztott adattárolásnak. Az Egyesült Államok gyakorlatilag minden állampolgáráról információkkal rendelkező Choicepoint (mely olyan cégeknek nyújt szolgáltatásokat, amelyek személyazonosság-ellenőrzést igényelnek) még a múlt hónapban fejtette ki azon véleményét, ami szerint a figyelmetlen, gondatlan adatkezelés óriási lehetőségekkel kecsegteti az online bűnözőket. Ahogy egy-egy komoly féregfertőzés nem ritkán több százezer számítógépet is megfertőz, valós veszélyt jelenthet ugyanezen folyamat információlopásra való felhasználása is – ahogyan napjainkban is találkozhatunk személyes adatok megszerzésére utazó digitális kártevőkkel. Csak az Egyesült Államokban évente 50 milliárd dolláros kárt okoznak a felhasználóknak és a cégeknek az ilyen típusú visszaélések.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő