Connect with us

technokrata

Megúszta a félmillió dolláros kártérítést a Blaster írója

Dotkom

Megúszta a félmillió dolláros kártérítést a Blaster írója

A Microsoft arra kérte a bíróságot, hogy pénzbüntetés helyett inkább közmunkára kötelezzék a tinédzser fiút.

Habár a Blaster féreg B változata koránt sem okozott akkora fejtörést az internetezőknek, mint az eredeti, e variáns alkotóját, az akkor 19 éves Jeffrey Lee Parsont nyomon tudták érni (míg az eredeti vírusíró továbbra sem akadt horogra). Teekidet még tavalyelőtt augusztus végén tartóztatták le, majd szeptember 17-ére tűzték ki a tárgyalás kezdetét. Tettéért, azaz a Windows sérülékenységet (RPC-hiba) kihasználó Blaster féreg módosításáért és elterjesztéséért 10 év börtönbüntetés és félmillió dolláros kártérítés várt az amerikai fiatalra.

Ennek ellenére (vagy talán éppen a megegyezésből származó enyhítésért) aztán tavaly augusztus közepén a bíróságon bűnösnek mondta magát Parson. Ítélethirdetésre azonban csak idén januárban került sor; előzetesen azt becsülték, hogy körülbelül 18 és 37 hónap közötti szabadságvesztés várhat a fiúra. Nos, pénteken az ügyet vezető bíró meghozta a döntését, és a becslések legenyhébbike vált valóra: a Blaster féreg B változatát létrehozó és elterjesztő Teekid 18 hónapnyi börtönt kapott „jutalmul” a tettéért. Ezt azonban nem köztörvényes bűnözők között kell letöltenie, a bíró ugyanis könnyített börtönbe „utalta” be Parsont, s egyben 10 hónapnyi közösségi munkára is kötelezte.

Teekid azt pedig külön megköszönheti a redmondi szoftverfejlesztőnek, hogy nem kellett az igen komoly pénzbüntetést kifizetnie. Eredetileg ugyanis 500 ezer dollárra akarták még kötelezni az USA-beli fiatalt, ám a Microsoft közbenjárására ezt változtatták közmunkára. Aminek során nem kerülhet kapcsolatba sem számítógépekkel, sem az Internettel, természetesen.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő