Connect with us

technokrata

Megúszta a félmillió dolláros kártérítést a Blaster írója

Dotkom

Megúszta a félmillió dolláros kártérítést a Blaster írója

A Microsoft arra kérte a bíróságot, hogy pénzbüntetés helyett inkább közmunkára kötelezzék a tinédzser fiút.

Habár a Blaster féreg B változata koránt sem okozott akkora fejtörést az internetezőknek, mint az eredeti, e variáns alkotóját, az akkor 19 éves Jeffrey Lee Parsont nyomon tudták érni (míg az eredeti vírusíró továbbra sem akadt horogra). Teekidet még tavalyelőtt augusztus végén tartóztatták le, majd szeptember 17-ére tűzték ki a tárgyalás kezdetét. Tettéért, azaz a Windows sérülékenységet (RPC-hiba) kihasználó Blaster féreg módosításáért és elterjesztéséért 10 év börtönbüntetés és félmillió dolláros kártérítés várt az amerikai fiatalra.

Ennek ellenére (vagy talán éppen a megegyezésből származó enyhítésért) aztán tavaly augusztus közepén a bíróságon bűnösnek mondta magát Parson. Ítélethirdetésre azonban csak idén januárban került sor; előzetesen azt becsülték, hogy körülbelül 18 és 37 hónap közötti szabadságvesztés várhat a fiúra. Nos, pénteken az ügyet vezető bíró meghozta a döntését, és a becslések legenyhébbike vált valóra: a Blaster féreg B változatát létrehozó és elterjesztő Teekid 18 hónapnyi börtönt kapott „jutalmul” a tettéért. Ezt azonban nem köztörvényes bűnözők között kell letöltenie, a bíró ugyanis könnyített börtönbe „utalta” be Parsont, s egyben 10 hónapnyi közösségi munkára is kötelezte.

Teekid azt pedig külön megköszönheti a redmondi szoftverfejlesztőnek, hogy nem kellett az igen komoly pénzbüntetést kifizetnie. Eredetileg ugyanis 500 ezer dollárra akarták még kötelezni az USA-beli fiatalt, ám a Microsoft közbenjárására ezt változtatták közmunkára. Aminek során nem kerülhet kapcsolatba sem számítógépekkel, sem az Internettel, természetesen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle