Connect with us

technokrata

Milyen árat kell fizetni az olcsó notebookért?

Dotkom

Milyen árat kell fizetni az olcsó notebookért?

Egy hordozható számítógép mindig is drágább volt asztali társainál, ám manapság már egészen meglepő mélységekbe is lesüllyed némelyik ára. Milyen kompromisszumot kell kötni az olcsóságért cserébe?

Egy noteszgép számos tényező, de legfőképpen kompaktsága okán kerül többe, mint egy hasonló képességekkel bíró desktop PC. Pár éve még a 2000 dollár alatti modellek is csodálatot ébresztettek olcsóságukkal, manapság azonban már nem ritka az 1000 dollárnál is kevesebbe kerülő notebook. Mint például a Dell legújabb Inspiron típusa, az 1200-as sorozatszámot viselő változat. Ennek legolcsóbb kialakítás esetén csupán 750 dollár az ára, aminél azért már láthattunk olcsóbbat is, de még így is kíméli a pénztárcát.

Természetesen annak oka van, hogy más modellek akár kétszer ennyibe is kerülnek. Elsősorban a kisebb kapacitású, teljesítményű alkatrészek, számítástechnikai elemek felhasználása jelent költségcsökkentő tényezőt: habár Centrino alapokra épül az eszköz, két igen jelentős ármérséklő változtatással bír az 1200-as Inspiron, hasonszőrű modellekhez képest. Egyrészt alapból nem tartalmazza a vezetékmentes hálózati csatlakozást biztosító chipet (amit természetesen felár kifizetése esetén be lehet építtetni), valamint Pentium M processzor helyett az Intel olcsóbb, Celeron M lapkáját fogadja magába a noteszgép alaplapja. Ez utóbbiból a 350-es (1,3 GHz-es) típus teljesít szolgálatot az Inspiron 1200-ban.

Kijelzője is a standardnak mondható 14,1 colos képátlóval rendelkezik, melyet természetesen az Intel integrált grafikus vezérlője lát el adatokkal – ez szintén fontos ármérséklő tényező. Operatív tárának mérete is csupán 256 MB, merevlemeze pedig 30 GB-nyi adat befogadására lett méretezve. Optikai meghajtója DVD-t és CD-t képes olvasni, ez utóbbi médiát írni is tudja.

A 750 dollár csak 90 napos garanciát foglal magába, amit pár zöldhasúval azért ki lehet nyújtani egy évre is. Ha azonban a fenti kompromisszumokat hajlandóak vagyunk megkötni, akkor átszámítva alig 150 ezer forintért egy, gyakorlatilag komoly videoszerkesztésen és 3D-s játékokon kívül minden egyébre (irodai munkára, internetezésre, filmnézésre, zenehallgatásra stb.) alkalmas hordozható számítógépet kapunk.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle