Connect with us

Új funkcionális műanyagok adnak lendületet a mechatronika fejlődésének

Dotkom

Új funkcionális műanyagok adnak lendületet a mechatronika fejlődésének

A Siemens központi kutatórészlege vezetése alatt egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező anyagok jöttek létre.

A német oktatási és kutatási minisztérium (BMBF) által négy éve indított és szervezett közösségi projektben 21 vállalat és 6 kutatóintézet egy sor funkcionális műanyagot fejlesztett ki, amelyek elektromos készülékek, gépek és autók építésénél új lehetőségeket nyitnak meg, és a legkülönbözőbb alkatrészek miniatürizálását mozdítják elő.

A Siemens központi kutatórészlege (Corporate Technology) vezetése alatt egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező anyagok jöttek létre. Ezek vezetik a fényt (átlátszóak), a hőt vagy az elektromos áramot, és részben olyan egyszerűen és olcsón állíthatók elő, mint a műanyag játékok.

A készülékek mai fejlesztői többfunkciós komponensekre törekednek. Motorok például szenzorként is működnek, műanyag házak áram- és hővezetőként. A mechanikai és elektromos alkalmazásoknak ezt a néhány éve divatba jött ötvözését nevezik mechatronikának. A különféle diszciplínák összekötéséből születnek olyan alkatrészek, illetve készülékek, melyek kis térfogatban vagy alapterületen képesek többféle tulajdonságot egyesíteni, ami a további miniatürizálás egyik előfeltétele. Ilyen például az áramvezető pályák kialakítása fémtartalmú műanyagból készült háromdimenziós gépelemeken, vagy jól megválasztott adalékanyagokkal hővezetővé tett műanyag alkatrészek alkalmazása a gépkocsi motorterében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom