Connect with us

technokrata

Válaszcsapás a spammelőkre – bárki besegíthet

Dotkom

Válaszcsapás a spammelőkre – bárki besegíthet

Az IBM egy új spamellenes fegyvert fejlesztett ki, az e-mail rendezés technológiáját, amellyel a küldő, azaz a spammer rendszerét lehet leterhelni.

Nem ez az első technika, ami a kéretlen elektronikus levelek küldőjét igyekszik ellehetetleníteni; nem is olyan rég írtunk például a Lycos európai részlegének kezdeményezéséről. A vállalat egy olyan képernyővédő letöltését biztosította a felhasználók számára, melynek feltelepítésével folyamatosan kérelmekkel bombázhatták azon szervereket, amiket központilag spamküldőként azonosított a Lycos. Habár a felhasználói reakció igen pozitív volt, alig pár nap alatt több tízezer ember szállt be az ellencsapásba, a vállalat jogi problémák miatt kénytelen volt felfüggeszteni a projektet.

Nos, hasonlóval kísérletezik az IBM is. A kedden bemutatott antispam technológia szakít a passzív szerepkörrel; a FairUCE névre keresztelt szoftver aktívan fellép a nem kívánt e-mailt küldőkkel szemben. Az alkalmazás képes a beérkezett elektronikus levél forrását, azaz a küldő számítógépet beazonosítani; ezután pedig a spamet visszaküldi számára. Ezzel elérhető, ha kellően sokan alkalmazzák a szoftvert, hogy a sok visszaérkező üzenet fogadása, kezelése nagyban lelassítsa a digitális szemetet elsőként útjára bocsátó számítógépet. Persze ahhoz, hogy maga az eszköz ne váljon spamforrássá (és ne generáljon adatforgalmat vétlen rendszerek felé), a küldőt megfelelően be kell azonosítani. A FairUCE olyan azonosítási eszközöket alkalmaz, melyek hálózati szinten keresik vissza a küldőt, s nem feltétlenül csak az e-mail fejlécében található információra alapoznak.

Marc Goubert, az IBM AlphaWorks részlegének menedzsere elmondta, hogy a vállalat nem kívánja megbüntetni a spammereket, pusztán a spamet zavaró tényezőként felfogó internetezőknek kíván egy hatásos eszközt a kezükbe adni. „Talán erélyesebb megközelítést alkalmaz a technológia, de nem okoz sokkal nagyobb hálózati adatforgalmat; nem akarjuk más internetes adatforgalmakat vagy a nem spam e-mailek továbbjutását akadályozni, lassítani. Nem támadni próbálunk, pusztán a felhasználó postafiókját próbáljuk meg kitisztítani.”

Ha valaki ki szeretné próbálni, maga is megteheti: az IBM ugyanis ingyen letölthetővé tette a FairUCE programját (link lent).

Sok a spam

A Kék Óriás felmérése szerint a februárban online közlekedő e-mailek 76 százaléka tartalmazott a spam kategóriába, azaz minden négy elektronikus levélből három nem kívánt tartalmat hordozott magában. Azt is megállapította a kutatás, hogy minden 46-ik e-mail hordozott valamilyen kártékony kódot, például vírust, férget, trójai programot stb. Ezek a számok ráadásul már bizonyos mérséklődést mutatnak; a vállalat ugyanis januárban még 83 százalékos eredményt kapott a spamek arányának vizsgálatakor.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle