Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Linux nagyobb kockázatot rejt magában a Windows-hoz képest?

Dotkom

A Linux nagyobb kockázatot rejt magában a Windows-hoz képest?

Egy felmérés állítása szerint a cégek nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, ha website-jaikat linuxos szerveren hostolják. A tanulmányt nem meglepő módon a Microsoft támogatta.

Egy, a minap megjelentetett felmérés szerint a Windows Server 2003 operációs rendszerre alapuló webszerverek folyamatos üzemeltetéséhez kevesebb hibát kellett kijavítani, mint azon szervereken, melyek a Red Hat Enterprise Linux ES 3-as változatán futottak. A tanulmány azt is megállapította, hogy a microsoftos webszervereknek kevesebb kockázati napja volt, mint a nyíltforrású ellenlábasánál, méghozzá 7,5-szörös eltérést mutatva. A kockázati nap egyébként azt az időszakot jelenti, ami egy sebezhetőség felmerülésétől az őt javító patch feltelepítéséig tart.

A felmérés azzal az általánosan elterjedt vélekedéssel szemben megy, mely szerint a linuxos webszerverek biztonságosabbak microsoftos társaikhoz képest. Herbert Thompson, a jelentést készítő három ember egyike szerint azonban a kutatás nem igazolta a közvélekedést. A Security Innovations nevű, IT-biztonsági eszközökkel foglalkozó cég igazgatójának kijelentését csak az a tény árnyékolja némileg be, hogy a tanulmány elkészítését Redmond pénzelte.

Ellenvetésének adott hangot Mark Cox, a Red Hat biztonsági események kezeléséért felelős részlegének vezetője. „Szerintünk pontatlan az eredmény.” – mondta Cox, aki rámutatott arra, hogy például a sebezhetőségeket nem különítették el aszerint, hogy melyik bizonyult kritikusnak és melyik volt kevésbé veszélyes. Egy ilyen csoportosítás ugyanis a Red Hatnek kedvezett volna, állítja a szakember internetes naplójában. Cox leírása szerint a Red Hat Enterprise Linux 3-as változatában a múlt év során mindössze nyolc kritikus sérülékenységre bukkantak. Hivatalosan azonban (egyelőre) nem reagált a szoftverfejlesztő cég.

A tanulmány adatai szerint egy Red Hat alapú webszerver, mely az Apache webszervert, a MySQL adatbázist és a PHP scriptnyelvet használta, 174 biztonsági hibával kellett, hogy szembenézzen tavaly. Ugyanez az érték microsoftos környezetben (Microsoft Server 2003, Internet Information Server 6, Microsoft SQL Server 2000 és ASP.Net) kevesebb mint a harmadát tette ki a nyíltforrású megoldásoknál: a kutatók szerint 52 sérülékenység bukkant fel a tavalyi év során, az alapértelmezett beállításokat használva. A felmérést készítők szerint még abban az esetben is bebizonyosodott a Microsoft rendszerek fölénye, ha elhagyták azokat az alkalmazásokat, amelyek közvetlenül nem voltak szükségesek a webhelyek elérhetőségének biztosításához; a Red Hat webszerverek minimális konfigurálásánál is csak 132-re csökkent a nyíltforrású megoldás hibaszáma.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés