Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kompakt üzemanyagcella a noteszgépeknek

Dotkom

Kompakt üzemanyagcella a noteszgépeknek

A tajvani Antig Technology egy igen kisméretű üzemanyagcella kifejlesztéséről számolhatott be a nyilvánosságnak.

A hannoveri Cebiten bemutatott eszköz mérete megegyezik egy CD-ROM fizikai paramétereivel, s másik igen fontos jellemzője, hogy – készítői szerint – még az idén forgalomba kerül. Számos olyan fejlesztés zajlik, mely a folyékony üzemanyagon alapuló energiaforrás létrehozását célozta meg, s sok vállalat komoly sikereket is tudott felmutatni. A piacot azonban valószínűleg annak van a leginkább lehetősége letarolni, aki a leghamarabb tudja kihozni a kereskedelmi forgalomban is értékesíthető mennyiségű terméket.

Persze nem véletlen, hogy lassan már másfél éve cikkezünk az ezen témában született megoldásokról, de még egyik sem vásárolható meg a boltokban. Habár energiatároló kapacitásának ötször, tízszer nagyobb mivolta igen kecsegtetővé teszi az üzemanyagcellás akkumulátorokat, néhány komoly problémával meg kell küzdeni az előállításuk, használatuk során. Például az egyik legnagyobb nehézség a kicsiny eszköz újratöltésének biztonságos megvalósítása, magyarázta Joseph Reger, a Fujitsu Siemens vezető beosztású technológusa a Cebiten.

Nemrég írtunk a Millennium Cell hasonló témakörben tartott bemutatójáról, melynek különlegessége, hogy nem metilalkoholt tartalmaz az üzemanyagcella. A legtöbb, ilyen irányban végzett kutatás technológiájával szemben fémhidrogén elegyet bontanak szét, azaz ebből a vegyületből nyerik ki a hidrogént. A prototípus egyébként nátrium-hidráttal működik, s a reakció melléktermékként víz keletkezik. Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba az USA védelmi minisztériumának érdeklődését is kiváltó akkumulátor, a Millennium Cellnél egészen pontosan nem tudtak válaszolni, de kifejezték reményüket, hogy már 2007-ben beindulhat a tömeggyártás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés