Connect with us

technokrata

Csaló spyware-fejlesztők, megtévesztett internetezők

Dotkom

Csaló spyware-fejlesztők, megtévesztett internetezők

Felfüggesztették annak a szoftverfejlesztő csapatnak a e tevékenységét, mely direkt hamis riasztásokkal igyekezte programjának forgalmát növelni.

A Spyware Assasin készítője, a MaxTheater a számítógépeket egyre jobban fenyegető kémszoftver-ellenes alkalmazáson dolgozott (legalábbis állításuk szerint). A Washington államban székelő cég ingyenes PC-ellenőrzést, szkennelést biztosított az internetezőknek, ezzel próbálván rávenni őket arra, hogy próbálják ki termékét. Ennek során azonban megtévesztő eszközökkel is élt, ami miatt az USA-beli Szövetségi Kereskedelmi Tanács (FTC) ideiglenesen felfüggesztette a vállalat engedélyét.

A szkennelés során ugyanis arról értesítették a szolgáltatást igénybe vevő internetezőket, hogy spyware-rel fertőzött a számítógépük – ha igaz volt ez, ha nem. A Spy Assassin fejlesztője ugyanis egy nem létező kémprogramra hivatkozott, egyúttal felajánlotta a 30 dolláros termékének megvételét, amivel „természetesen” „el lehet távolítani” a „fellelt” spyware-t.

Időközben azonban kiderült a csalás, és bíróságra került az ügy. Itt előzetesen elrendelték, hogy a vállalat azonnal függessze fel a további értékesítéseket a további meghallgatásokig. Ha bebizonyosodik, hogy valóban visszaéltek a felhasználók bizalmával, akkor valószínűleg az eddig eladott összes Spyware Assasin után kártérítést kell majd fizetniük, azaz vissza kell adniuk a szoftver értékesítéséből befolyt bevételeket.

Jelenleg meglehetősen rosszul áll a cég szénája, mert a bíróság azon az állásponton van, hogy a program nem csak a nem létező kémprogramot nem tudja eltávolítani a rendszerből, hanem úgy általánosságban semmilyen ilyen típusú fenyegetést. Már olyan kijelentés is elhangzott, hogy a Spyware Assasin tulajdonképpen waporvare, azaz csak papíron létező termék. Az FTC most azon dolgozik, hogy az ideiglenes felfüggesztést végleges tiltásra változtassa.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek