Connect with us

technokrata

Szokatlan módszer a jelszavak kiváltására: azonosítás vérerek alapján

Dotkom

Szokatlan módszer a jelszavak kiváltására: azonosítás vérerek alapján

Az íriszalapú, az ujjlenyomatra épülő biometrikus azonosítások kora lejárt?

A múlt hét péntekén mutatta be a Fujitsu legújabb fejlesztését, mely a biometrikus, azaz az emberi test valamely egyedi jellemzőjét analizáló azonosítási módszereket újította meg. Az ujjlenyomat-alapú vizsgálatok a bűnügyi nyomozások kapcsán már régóta az élet részévé váltak, s ma már az írisz egyedi mintáinak elemzését felhasználó azonosításon sem lepődik meg senki. A távol-keleti vállalat azonban egy szokatlan paraméterünket vette alapul új megoldásának kifejlesztéséhez: a tenyerünkben levő erek elrendezkedését.

A Cebiten debütált, Contactless Palm Vein Authentication System (kontaktus nélküli tenyérereket azonosító rendszer) működéséhez semmilyen felület megérintésére nincsen szükség. A Fujitsu bemutatója szerint az érzékelő rövid távolságból képes az emberi kéz erezetének egyedi mintáit beazonosítani, ha az megfelelő pozícióban áll a szenzorral szemben. Ennek több előnye is van: egyrészt higiénikusabb az érintést igénylő megoldásokkal szemben, másrészt az emberi vérerek hálózatának hamisítása sokkal nehezebb, mint például egy hamis ujjlenyomat révén bizalmas információkhoz hozzáférni.

Működési elve a következő: a tenyér ereiben található oxigénszállító sejtecskéket, azaz hemoglobinokat világítja meg infravörös fénnyel a készülék. Mivel a hemoglobin bizonyos mértékben elnyeli az infravörös-közeli fénysugarakat, ezért beazonosíthatóvá válnak az erek. Mindez úgy jelentkezik a digitális képen, hogy maga a kéz fehér színű, míg a véredények szürke-fekete színben rajzolódnak ki.

Két év kemény munka

A cég biomteriával foglalkozó japán mérnökei arról számoltak be, hogy a legnehezebb feladatnak annak megvalósítása bizonyult, hogy a szkenner akkor is képes legyen leolvasni a kézben rejlő ereket, ha a „célterület” folyamatos mozgásban van. Ennek ellenére sikeresen megbirkóztak a problémával, amit az impozáns statisztika is mutat: egy 700 tesztalanyra kiterjedő, 10 és 70 éves kor közötti emberek között végzett próba során mindössze egy százalékra rúgott a téves elutasítások mértéke, míg a téves elfogadás alig fél százalékot tett ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle