Connect with us

technokrata

Kevesebb nő az IT szektorban

Dotkom

Kevesebb nő az IT szektorban

Bár a kihívásokkal teli foglalkozásokhoz szükséges adottságok és ambíciók ugyanúgy megtalálhatóak a nőknél, akárcsak a férfiaknál, a család és az otthon kötelezettségei továbbra is a nők vállát nyomják.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy bizonyos szakterületeken miért található több nő, vagy több férfi. A régi sztereotípiák szerint a nők csak ápolónők és titkárnők lehettek, miközben a férfiakból doktor, üzletember vagy katona válhatott. A 20. század talán legfontosabb változást hozott ebben: divatos elméletté vált, hogy a fiúk és a lányok között nincs különbség, ezt csupán a nevelés során a rájuk adott ruhák és a kapott játékok alakítják ki. Mára már azt is belátja az emberiség nagy része, hogy bizonyos különbségek, amelyeket nem társadalmilag teremtenek, tényleg léteznek nők és férfiak között – de ettől egyik sem jobb a másiknál. A tendencia mégis azt mutatja, hogy bizonyos foglalkozások elnőiesednek, a nevelés szempontjából egyaránt fontos férfiak eltűnnek az oktatásból, míg az IT területekről a nők kezdenek kikopni.

Amerikában a munkavállalók 46,6%-a nő, ez az arány azonban nem figyelhető meg az IT szektorban, sőt az elmúlt években számuk rohamosan csökkent. Ez nem csak azon munkaadóknak rossz hír, akik kemény munkával keresik a megfelelő tudással rendelkező technológiai szakembereket, hanem a nőknek is, akik jól fizető állásoktól esnek el.

A University of Arkansas professzorai által készített tanulmány szerint a tudás elavulása jelenti az első számú problémát az IT-dolgozók számára. Ez az egyik probléma, ami miatt a nők számára nehezebb ezen a területen megmaradni.

Kötéltánc
Körülbelül 10 évvel ezelőtt az IT területen dolgozó nők aránya nagyjából megegyezett az összes foglalkoztatottság arányával. 1996-ban, Amerikában ez a szám 41 százalékra mérséklődött, 2002-ben, pedig 35 százalékra csökkent. A kutatók szerint a tendencia továbbra is lefelé mutat.

Bár a kihívásokkal teli foglalkozásokhoz szükséges adottságok és ambíciók ugyanúgy megtalálhatóak a nőknél, akárcsak a férfiaknál, a család és az otthon kötelezettségei továbbra is a nők vállát nyomják.

Míg a férfiak számára az IT területen való elhelyezkedés olyan kihívásokat kínál, amelyek ösztönzőleg hatnak rájuk, addig a nők számára ez jóval nagyobb stresszel jár. Hiszen a gyengébbik nemnek nemcsak az otthon és a munka között kell megtalálnia a megfelelő egyensúlyt, a legtöbben olyan előítéletekkel szembesülnek munkájuk révén, amelyek tovább fokozzák a nehézségeket, amivel nap, mint nap meg kell küzdeniük, miközben nehezen mondanának le jól fizető állásukról.

Ördögi kör
Senki sem állítja, hogy a férfiak nem szembesülnek a fent említett problémák valamelyikével, hiszen rájuk is vonatkoznak az otthon kötelezettségeinek bizonyos részei, azonban a kutatás szerint a nők nem csak a család miatt maradhatnak le férfi társaiktól, hanem az IT szakterület sajátságos kvalitásainak megléte (mint például a rendszerlátás vagy a projektorientáltság) éppúgy szükséges az ezen a területen dolgozók számára, mint a rugalmas munkabeosztás.

Azok a nők, akik szülési szabadságra mennek, amely a csecsemő érdekében legalább hat hónapot jelent, a munkába való visszatéréskor iszonyú stresszen mennek keresztül. Fél év nem rövid idő, ezen alatt olyan változások mennek végbe az IT szakterületeken, amelyekkel egy friss anyuka akarva sem tud lépést tartani, a munkahelyen elszenvedett frusztráció pedig az otthon melegét is befolyásolja, ennek hatása pedig újabb feszültség teremt a munkahelyeken.

Mindemellett számos kapcsolat- és csapatépítési tréning, valamint tudást aktualizáló tanfolyam vagy workshop esténként vagy hétvégenként kerül megrendezésre. Míg a férfiak ezekben az időszakokban aktívak maradnak, addig a nők korántsem. Az erősebbik nem könnyűszerrel tud megjelenni az esti órákban a város másik végén abban a tudatban, hogy otthon minden rendben van, míg a szebbik nem gondolatai ez idő alatt a családi tűzhely körül járnak, így kevésbé képesek a koncentrálásra.

Jó és rossz hír
A kutatók úgy vélik: meg lehet találni azokat a területeket, ha nem is az IT szektoron belül, de szoros kapcsolatban azzal, amelyek kifejezetten nőknek valók azáltal, hogy képesek biztosítani a munka-magánélet egyensúlyt lemondások és stressz nélkül is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle