Connect with us

technokrata

Elektronikus aláírás: nyílt levél a kormányhoz

Dotkom

Elektronikus aláírás: nyílt levél a kormányhoz

Nyílt levélben fordult a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség Draskovics Tibor pénzügyminiszterhez, Kiss Péter kancelláriaminiszterhez és Kovács Kálmán informatikai miniszterhez, az elektronikus aláírás magyarországi elterjesztése érdekében.

A MELASZ szerint az elektronikus adózásról szóló PM-IHM-MeH hamarosan megjelenő rendeletének tervezetében nem szerepel az elektronikus aláírás technológiája. A szervezet úgy véli, hogy a várhatóan már április 1-től hatályba lépő rendelet legutolsó tervezete szerint Magyarország állampolgárai kizárólagosan az elektronikus aláírás technológiájánál valóban egyszerűbb, de sajnos sokkal kevésbé biztonságos PIN-kód segítségével nyújthatják be adóbevallásukat a kormányzati portálon keresztül.

Bízunk benne, hogy a rendelkezésünkre álló információk nem helytállóak, és a rendelet végleges változata nem Magyarország technológiai visszalépését támogatja, vagyis nem a PIN-kód kizárólagosságát tartalmazza majd. A technológiai visszalépés veszélye mellett a rendelet tervezete meggyőződésünk szerint ellentétes a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) Központi Kiemelt Programjaival, valamint a decemberben elfogadott, a Közigazgatási Hatósági Eljárás és Szolgáltatás szabályairól szóló törvény (KET) szellemével, illetve a minisztériumok eddigi bejelentéseivel, kommunikációjával.

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség kéri Önöket, hogy aláírás előtt fontolják meg, hogy a tervezett döntés valóban a magyarországi elektronikus ügyintézés minél szélesebb körű és mindenki által elvárt biztonságos megvalósítását támogatja-e.

Annak érdekében, hogy a készülő rendelettel ne indítsanak el egy visszafordíthatatlan folyamatot, javasoljuk és egyben kérjük, hogy a rendeletben a PIN-kód technológiája mellett biztosítsák az elektronikus aláírással történő, biztonságos adóbevallás lehetőségét is, mint alternatívát – hasonlóan a tízezer legnagyobb magyarországi adózó jelenleg is használt és jól bevált gyakorlatával, a számukra kiépített rendszer használatával.” – olvasható a közleményben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle