Connect with us

Hirdetés

technokrata

DoS-támadás fenyegeti a Windows-os internetezőket

Dotkom

DoS-támadás fenyegeti a Windows-os internetezőket

IT-biztonsággal foglalkozó kutatók arra figyelmeztették a nyilvánosságot, hogy szolgáltatásmegtagadással járó támadás veszélyeztetheti a Windows-t használókat.

Még a hét elején került ki a SecurityFocus fórumoldalára egy új, a Microsoft operációs rendszerének felhasználóit veszélyeztető sérülékenység leírása. Az önmagát Dejan Levaja néven bemutató internetező arról tájékoztatta a hálózati biztonsággal foglalkozó szervezetet, hogy egy olyan támadási módszerre bukkant rá, aminek következtében a célpont rendszer processzorát végtelen ciklus feldolgozásába lehet kényszeríteni. Ezen megközelítés szerint egy olyan adatcsomag elküldésével, amelyben egy parancs ugyanazt a hostot jelöli meg forrásként és célként is, a védtelen Windows-os számítógépnél beáll a fent leírt eset.

Annak ellenére, hogy egy ilyen támadás valós fenyegetést jelent az operációs rendszerre, a Microsoft leminősítette a sebezhetőség hatását. Redmond arra hivatkozott, hogy az ilyen irányú erőfeszítések valóban képesek hatni a Windows-ra, ám csak lelassítják a PC-t, össze nem omlik tőle a rendszer. A vállalat közlése szerint nincsenek veszélyben azok, akiknek számítógépe (jól bekonfigurált) tűzfal mögött tartózkodik – a közlemény szerint a Windows firewall is „megteszi” e célból. Kód futtatására nem nyílik lehetőség ezen sérülékenység kiaknázásával, áll a hivatalos tájékoztatóban.

Mindezt egy IT-biztonsággal foglalkozó kutató is megerősítette. Jason Lam, a SANS Internet Storm Centerének egyik eseménykezelője szerint a bemutatott támadással nem lehet teljesen kétvállra fektetni a számítógépet. „Nem tapasztaltunk rendszerösszeomlást. Azt persze észrevettük, hogy a Windows helyi hurokba került, a számítógép önmagától kiküldött csomagokra várakozott, s jelentős erőforrásokat kötött le azzal, hogy megpróbálta kideríteni, mi is történik tulajdonképpen.” Az ilyen típusú támadásokat egyébként LAND névvel illeti a szakzsargon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés