Connect with us

technokrata

A Panasonic „mindent kibíró” noteszgépe

Dotkom

A Panasonic „mindent kibíró” noteszgépe

Megjelent a gyártó első fizikailag megerősített, környezeti hatásoknak nagymértékben ellenállni tudó, Sonoma alapokon nyugvó noteszgépe.

Az angolszász terminológiában rugged jelzővel illetik azokat a digitális eszközöket, melyeket kifejezetten kültéri használatra vagy komoly fizikai behatások túlélésére terveznek, fejlesztenek. Elsődleges felhasználói ezen termékeknek a hadsereg, de például a nehéziparban, a különböző mentőtevékenységeket igénylő feladatokban is fontos szerepük van. Nemrég a Panasonic noteszgép kínálata egy ilyen modellel gyarapodott.

A Toughbook CF-73 típusjelzést kapott hordozható számítógép a gyártó első olyan rugged notebookja, mely az Intel következő generációs mobilplatformjára, a Centrino Sonoma változatára alapul. A magnéziumötvözetből készített ház a fizikai rázkódásoknak, sokkhatásoknak ellenálló merevlemezt tartalmaz. Hasonlóan strapabíró a 13,3 colos LCD is, mely nagy fényerő mellett (például bevilágító napfény esetén) is olvasható marad, ráadásul rendelkezik tükröződésgátló bevonattal is. Érdekesség, hogy a kijelző választhatóan érintőképernyős kialakítású is lehet; maximális felbontása 1024×768 pixel.

Nézzük, mi lapul az eszköz belsejében! A Toughbook CF-73-as a Dothan magos Pentium M lapkák egy 1,86 GHz-es órajellel bíró változatát foglalja magába (a processzor 533 MHz-es frontoldali buszsebességel bír). Kétcsatornás, alacsony energiaigényű DDR2-es memóriával rendelkezik, ezen alkatrészek pedig egy mobil Intel 915 Express chipkészletbe „ülnek bele”. Kategóriájától szokatlanul még optikai meghajtóval is ellátták, egy DVD/CD-RW drive biztosítja az adatmentés lehetőségét.

Grafikus vezérlője integrált (IGMA 900), hálózati csatlakozását az akár gigabites adatátviteli sebességre is képes Ethernet csatoló és az Intel PRO/Wireless 2915ABG integrált vezetékmentes chipje biztosítja. Emellett azért a hagyományos, 56 Kbps-os modem is rendelkezésre áll, illetve támogatja a GPRS/GSM szabványokat is. A kialakítás miatt talán nem meglepő a boros ár: 3500 dollárért lehet hozzájutni az új Toughbookhoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák