Connect with us

technokrata

A következő generációs 3D-s notebookok

Dotkom

A következő generációs 3D-s notebookok

A Sharp bejelentette hárodimenziós megjelenésre képes noteszgépének következő generációját.

2003 októberében számoltunk be először arról az Actius notebookról, melynek különlegessége a speciális 15 colos képátlójú kijelzője volt. Az LCD az úgynevezett parallax korláttal, azaz a látószög elhajlításával el tudta azt érni, amire eddig csak nagyon kevesek voltak képesek: speciális szemüveg nélkül is meg tudott jeleníteni háromdimenziós képet. A trükk abban rejlett, hogy a képernyőről érkező fényt kettéosztották, azaz a két szem eltérő képet láthatott, ebből pedig a készülék előtt ülő ember agya három dimenziós képet állíthatott össze. Ezenfelül a hordozható számítógépet felszerelték a Dynamic Digital Depth (DDD) szoftverrel is, ami lehetővé tette, hogy az eddigi ˝lapos˝ alkalmazások, videók és képek 3D-s hatást keltsenek.

Persze a hatást nagyban befolyásolja az is, hogy milyen helyzetben helyezkedik el a notebook tulajdonosa az LCD előtt. Amennyiben pontosan középre ül, akkor mindkét szeme a megfelelő információ birtokában jut, s torzulásmentesen láthatja a 3D-s képet, számolt be a részletekről a Sharp. Tulajdonképpen nem is a technológiát újították meg az AL3D típusszámú notebookban, hanem annak egyéb számítástechnikai paramétereit.

Míg a korábbi változat egy 2,8 GHz-es asztali P4-re alapult, az új Actius már az Intel Centrino platformjának második generációját képviselő Pentium M (1,86 GHz) processzorával működik. Az operatív tár mérete is duplájára hízott: 1 GB-nyi DDR2 SDRAM található a noteszgépben. Megnőtt merevlemezének kapacitása is, 80 GB-ra, s továbbra is a konfiguráció része a DVD-író meghajtó. Lecserélték grafikus vezérlőjét is, ami az Nvidia GeForce 4 440 Go helyett immár egy 128 MB-nyi memória felett rendelkező GeForce Go 6600-as típus.

Ugyan a szórakoztatóelektronikai felhasználás területén is nagy jövőt jósolnak a technológiának, elsőként mégis az üzleti piacot célozta meg a Sharp az Actius RD3D. A távol-keleti vállalat tavalyelőtti közlése szerint a mérnökök, a designerek, a gyógyászati szerekkel foglalkozó cégek, az olaj- és földgázkutató vállalatok érdeklődésére számítanak leginkább. Mindez bizonyára nem is változott, mivel az igény szerint kétdimenziós üzemmódba is váltani képes kijelzővel felszerelt noteszgép ára nemhogy csökkent volna, hanem egyenesen emelkedett: 3500 dollárért vásárolható meg. Igaz, ebben bizonyára szerepet játszott a dollár mélyrepülése is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle