Connect with us

technokrata

Jégbezárt információk

Dotkom

Jégbezárt információk

Minden évszaknak megvan a slágere, nincs ez másképp az adatmentés területén sem. A 16 éve adatmentéssel foglalkozó KÜRT Rt. nemzetközi adatmentő csapatának statisztikái szerint a tél beálltával a hordozható számítógépek meghibásodásának aránya észrevehetően megnő.

Télen legalább 20-25 fokos hőmérsékletkülönbség van a külső környezet és az iroda hőmérséklete között. Ezt az ember a ruházatával és testfelépítésével kompenzálja, de az elektronikus eszközök nehezen tűrik. A hőmérsékletingadozásra az alkatrészek eltérően reagálnak, és a páralecsapódás is katasztrófához vezethet.

Az elektronikai eszközök alkatrészei eltérő hőtágulásuk miatt reagálnak különbözően a hőmérséklet változásaira – ez különösen igaz a nagy pontossággal működő számítógép egyes részeire is. A merevlemez olvasófeje például – amely kifejlesztése óta csúcstechnológiát képvisel az elektromechanikus eszközök között – mikronos pontossággal dolgozik. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a rét felett két méterrel repülő sugárhajtású repülőgép szárnyával próbálnánk a fűszálak mintáját kiolvasni. Ezt tudva már azt sem nehéz elhinni, hogy akár az egytized milliméteres hőtágulás is katasztrófát okozhat: a fej nem ott áll, ahol azt az elektronika elvárná, és nem azokat az adatokat olvassa, amelyeket a szoftver szeretne. Súlyosabb esetben a mechanika tönkreteheti saját magát: a fej beleszánthat a lemezek mágneses felületébe, vagy a középen található csapágyazásba.

A páralecsapódás hatásait mindenki ismeri, aki már vett ki hideg palackot hűtőből, vagy ment be szemüvegben a téli hidegből a meleg szobába. A meleg levegő több párát tartalmaz, mint a hideg, így amikor a levegő lehűl, a benne lévő pára egy része lecsapódik, és vízcseppek formájában jelenik meg a környezetében lévő tárgyak felületén. Ez a folyamat játszódhat le a hordozható számítógépek belsejében is: a páralecsapódás vékony folyadékfilmet képez az eszköz elektromos paneljein, ami rövidzárlathoz vezethet.

„Télen külön figyelmet kell fordítanunk mobil eszközeinkre. Létezik egy szabály, melynek segítségével a kockázat jelentősen csökkenthető: az eszközök felmelegedésére legalább egy órát kell hagyni, 10 fokonként. Ez azt jelenti, hogy ha a gép tegyük fel nulla fokra hűlt le szállítása közben, akkor a 20 fokos irodában legalább két órát hagynunk kell melegedni, mielőtt bekapcsoljuk. Amennyiben hibajelenséget észlelünk, az adatokat ne próbáljuk meg ´házi´ eszközökkel lementeni, mert jó eséllyel csak súlyosbítjuk a helyzetet.” – tanácsolja Molnár Géza, a KÜRT adatmentési üzletágának vezetője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle