Connect with us

technokrata

Inflációt meghaladó bővülés várható az IT szektorban

Dotkom

Inflációt meghaladó bővülés várható az IT szektorban

Még mindig a bankok és a telekommunikáció a fejlődés motorjai.

„A tavalyi év igen kedvező volt az informatikai ágazat számára, ám az idén nem valószínű, hogy a 2004-es növekedés mértékét meg lehet ismételni. A fejlődés egyik legjelentősebb motorja 2005-ben megint csak a banki-pénzügyi szektor lesz, míg az államigazgatási piac tovább szűkül. A hatékonyságot javító integrációs, ügyviteli és üzleti intelligencia megoldások továbbra is a középpontban maradnak.” – nyilatkozta az idei évre vonatkozó várakozásokról Verseghi-Nagy Miklós, a KFKI Csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. ügyvezető igazgatója.

Mint évről-évre, most is nyilvánosságra hozta 2005-re vonatkozó várakozásait a KFKI Csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. Verseghi-Nagy Miklós mérsékelten ugyan, de mindenképpen derűlátó az idei évet illetően.

A fejlődés egyik legjelentősebb motorja 2005-ben a banki-pénzügyi szektor lesz. Az elektronikus szolgáltatások piaca tovább bővül, ezért ezekhez mindenképp beruházások kapcsolódnak. Tovább növekszik a hitelezési piac, amely szintén fejlesztéseket von majd maga után, és az idén is folytatódik az alkalmazkodási folyamat a Basel II. egyezmény követelményeihez.

Az államigazgatás területén az idei esztendő – az informatikai beruházások szempontjából – talán még a tavalyinál is szűkösebb lesz. A költségvetés számait figyelve úgy tűnik, hogy az informatikára költhető állami pénzek igen vékonyan csordogálnak majd, pedig az államigazgatás területén bőven lenne hova, mire költeni, már csak az uniós kötelezettségek miatt is.

Nem feltétlen igaz ez ugyanakkor a helyi közigazgatásra. Az idei év folyamán megérkeznek az első uniós pénzek, amelyhez a cégek és az önkormányzatok egyaránt hozzájutnak. Ez számos településen, régióban generál majd fejlesztéseket.

Az iparon belül elsősorban a KKV-szektor előretörése várható, ahol a különböző ERP és CRM rendszerek rohamosan terjednek, és ez az idén sem lesz másképp, de a nagyvállalatok érdeklődése is nő a fejlett informatikai megoldások iránt.

„A teljes IT ágazat növekedését 6-8% körülire becsülöm, ami várhatóan csak 2007-től vesz majd igazi lendületet, amikor a Nemzeti Fejlesztési Program második üteme beindul.” – húzza alá Verseghi-Nagy Miklós. Ami a piac szerkezetét illeti, az IT szektor konszolidációja minden bizonnyal legalább a tavalyi ütemben folytatódik. Különösen igaz lesz ez az elsősorban exportra dolgozó vállalatokra, akiknek az életét az erős forint nagyon megnehezíti.

Valószínű, hogy az idei évben függetlenségüket csak a legnagyobbak tudják majd megőrizni.
Ami konkrétan az IQSYS Rt. kilátásait illeti, alapvetően optimista az ügyvezető, bár a tavalyi, 30%-os növekedés megismétlésére jelenleg nem lát esélyt. A cég 2004-ben 3570 millió forint árbevétel mellett 70 milliós mérleg szerinti eredményt ért el, a bevétel 10%-a exportból származott. Annak ellenére, hogy az idei évet gyengébbnek jósolja, a piacra általában jellemző 6-8%-ot, vagy egy kicsivel e fölötti teljesítményt vár, amelyet az előrelátható első negyedévi 870 millió forintos árbevételre alapoz. A hagyományos ügyfélkörben a pénzügyi- és a telekommunikációs szektor erősen az informatikára épül, intenzív a verseny, dinamikusak az üzleti változások. Ezért szinte minden partnernél számottevő informatikai fejlesztések folynak. Emellett a közép- és nagyvállalatok az ipari szektorban is egyre inkább érdeklődnek a versenyképességüket javító komolyabb, hosszú távú megoldások iránt. „Ezek közül néhánnyal a tárgyalások már közvetlenül a szerződéskötés előtt állnak.” – számolt be a kilátásokról Verseghi. „A feladatokat tekintve az integráció különböző formái – üzleti folyamat-, alkalmazás-, adat- és információ integráció – és ugyancsak az üzleti hatékonyság növelésére irányuló ügyviteli és üzleti intelligencia alkalmazások – adattárház, jelentéskészítés, üzleti analitikai megoldások – képezik megbízásaik döntő hányadát.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák