Connect with us

Üzemanyagcellás akkumulátor – kicsit másként

Dotkom

Üzemanyagcellás akkumulátor – kicsit másként

Sok cég fejleszt a hagyományos telepek leváltására olyan akkumulátorokat, melyek metilalkohollal üzemelnek – egy amerikai cég azonban ennél sokkal hatékonyabb megoldást talált ki.

Körülbelül két hete írtunk a Millennium Cell nevű cég azon bejelentéséről, melyben közölték, hogy készen állnak a hidrogénre alapuló üzemanyagcellájuk következő generációjának bemutatójára. A fejlesztés olyan ígéretesnek indult, hogy tavaly ősszel a vállalat szerződést kötött az Egyesült Államok védelmi minisztériumával, mely megállapodás értelmében vállalta hidrogénalapú üzemanyagcellák létrehozását az amerikai légierő számára. A New Jersey-i cég a múlt héten megtartott IDF-en (Intel Fejlesztői Fórumon) mutatta be, meddig jutott.

A Millennium Cell demonstrációja arról tanúskodik, hogy az általa kifejlesztett akkumulátorokkal akár nyolc órán át is folyamatosan üzemelhet egy noteszgép. A kicsiny eszköz 7,5×12,5×2,5 centiméteres fizikai méretekkel rendelkezik, mely még éppen belepréselhető egy notebookba. Működési elvét tekintve abban az alapvető különbségben tér el a többi, hasonló fejlesztéstől, hogy nem metilalkoholt tartalmaz az üzemanyagcella. A legtöbb, ilyen irányban végzett kutatás technológiájával szemben fémhidrogén elegyet bontanak szét, azaz ebből a vegyületből nyerik ki a hidrogént. A prototípus egyébként nátrium-hidráttal működik, s a reakció melléktermékként víz keletkezik.

Van egy komoly előnye és egy hátránya is ennek a megoldásnak a metilalkohol-alapú technikákkal szemben. Először is, a hidrogén sokkal nagyobb energiát biztosít, azaz nagyobb teljesítmény leadására képes (nem véletlen, hogy a hibrid üzemeltetésű autókban is a hidrogénnel kísérleteznek). Másodszor azonban ezt jóval nehezebb tárolni, mint az alkoholos folyadékot – ezt a problémát sikerült kiiktatniuk a Millennium Cellnél.

Úgy oldották meg a feladatot, hogy a hidrogént egy nagy membránon keresztül áramoltatják át, melyet a notebook képernyőjének hátuljára szereltek rá. Ez látja el energiával a noteszgépet; emellett azonban nincs szükség se pumpákra, se fúvókákra, közölte Greg Smith, a vállalat termékmenedzsmentjének igazgatója. 20 wattos folyamatos és 25 wattos csúcsteljesítményt lehet kisajtolni a fejlesztésből, avatta be az érdeklődőket a fejlesztés jelenlegi stádiumába Smith.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az akkumulátor lemerülése esetén új cartridge vásárlására van szükség, ami „gyárilag” fel van töltve fémhidrogén vegyülettel. A környezetvédők megnyugtatása végett kiderült az is, hogy ez nem jár a bolygónk bioszférájának további terhelésével: a kifogyott telepekben található nátriumvegyületek újra feldolgozhatók, s belőlük üvegszálat, üveggyapotot lehet előállítani.

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba az újfajta akkumulátor, a Millennium Cellnél egészen pontosan nem tudtak válaszolni, de kifejezték reményüket, hogy már 2007-ben beindulhat a tömeggyártás.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom