Connect with us

Hirdetés

technokrata

Üzemanyagcellás akkumulátor – kicsit másként

Dotkom

Üzemanyagcellás akkumulátor – kicsit másként

Sok cég fejleszt a hagyományos telepek leváltására olyan akkumulátorokat, melyek metilalkohollal üzemelnek – egy amerikai cég azonban ennél sokkal hatékonyabb megoldást talált ki.

Körülbelül két hete írtunk a Millennium Cell nevű cég azon bejelentéséről, melyben közölték, hogy készen állnak a hidrogénre alapuló üzemanyagcellájuk következő generációjának bemutatójára. A fejlesztés olyan ígéretesnek indult, hogy tavaly ősszel a vállalat szerződést kötött az Egyesült Államok védelmi minisztériumával, mely megállapodás értelmében vállalta hidrogénalapú üzemanyagcellák létrehozását az amerikai légierő számára. A New Jersey-i cég a múlt héten megtartott IDF-en (Intel Fejlesztői Fórumon) mutatta be, meddig jutott.

A Millennium Cell demonstrációja arról tanúskodik, hogy az általa kifejlesztett akkumulátorokkal akár nyolc órán át is folyamatosan üzemelhet egy noteszgép. A kicsiny eszköz 7,5×12,5×2,5 centiméteres fizikai méretekkel rendelkezik, mely még éppen belepréselhető egy notebookba. Működési elvét tekintve abban az alapvető különbségben tér el a többi, hasonló fejlesztéstől, hogy nem metilalkoholt tartalmaz az üzemanyagcella. A legtöbb, ilyen irányban végzett kutatás technológiájával szemben fémhidrogén elegyet bontanak szét, azaz ebből a vegyületből nyerik ki a hidrogént. A prototípus egyébként nátrium-hidráttal működik, s a reakció melléktermékként víz keletkezik.

Van egy komoly előnye és egy hátránya is ennek a megoldásnak a metilalkohol-alapú technikákkal szemben. Először is, a hidrogén sokkal nagyobb energiát biztosít, azaz nagyobb teljesítmény leadására képes (nem véletlen, hogy a hibrid üzemeltetésű autókban is a hidrogénnel kísérleteznek). Másodszor azonban ezt jóval nehezebb tárolni, mint az alkoholos folyadékot – ezt a problémát sikerült kiiktatniuk a Millennium Cellnél.

Úgy oldották meg a feladatot, hogy a hidrogént egy nagy membránon keresztül áramoltatják át, melyet a notebook képernyőjének hátuljára szereltek rá. Ez látja el energiával a noteszgépet; emellett azonban nincs szükség se pumpákra, se fúvókákra, közölte Greg Smith, a vállalat termékmenedzsmentjének igazgatója. 20 wattos folyamatos és 25 wattos csúcsteljesítményt lehet kisajtolni a fejlesztésből, avatta be az érdeklődőket a fejlesztés jelenlegi stádiumába Smith.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az akkumulátor lemerülése esetén új cartridge vásárlására van szükség, ami „gyárilag” fel van töltve fémhidrogén vegyülettel. A környezetvédők megnyugtatása végett kiderült az is, hogy ez nem jár a bolygónk bioszférájának további terhelésével: a kifogyott telepekben található nátriumvegyületek újra feldolgozhatók, s belőlük üvegszálat, üveggyapotot lehet előállítani.

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba az újfajta akkumulátor, a Millennium Cellnél egészen pontosan nem tudtak válaszolni, de kifejezték reményüket, hogy már 2007-ben beindulhat a tömeggyártás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés