Connect with us

A Matáv Adományvonal két hónapig a debreceni szívbeteg gyermekekért szól

Dotkom

A Matáv Adományvonal két hónapig a debreceni szívbeteg gyermekekért szól

Márciusban és áprilisban a debreceni Gyermekszív Alapítványt támogatják 100 forinttal azok, akik vezetékes telefonról hívják a Matáv Adományvonalat. Az adományokból befolyt összegből az alapítvány szívultrahang készüléket vásárol a Debreceni Gyermekklinika számára.

Március 1-je és április 30-a között a 1788-as szám hívásával a debreceni gyermekek gyógyítását segíthetik a Matáv ügyfelei a Gyermekszív Alapítvány közreműködésével. Az adományokból befolyt összegből az alapítvány szívultrahang készüléket vásárol a Debreceni Gyermekklinika számára, hogy a születéskori és szerzett szívbetegségeket minél jobban, nagyobb pontossággal felismerjék. A készülék nélkül a gyermekkardiológiai ellátás elképzelhetetlen. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekklinikáján végzik a városban, a megyében, sőt sok esetben az északkelet-magyarországi régióban élő szívbeteg gyermekek ellátását, kezelését.

A Gyermekszív Alapítványt 1995-ben a Gyermekklinika igazgatója és gyermekkardiológusai azzal a céllal hozták létre, hogy magas szakmai színvonalú és ugyanakkor otthonos klinikai osztály és szakrendelő kialakítását támogassa. Az elmúlt években többek között 24 órás EKG monitor, defibrillátor, terheléses EKG rendszer beszerzését finanszírozta. Emellett fedezte a szívátültetésen átesett, nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek otthoni észlelő monitorjának javítási költségeit.

A születéskori szívhiba az egyik leggyakoribb gyermekkorban észlelt fogyatékosság. Hajdú-Bihar megyében évente 80-100 új esetet diagnosztizálnak. Ezen gyermekek felének szívműtétre van szüksége, amelyet Budapesten végeznek el. Ahhoz, hogy a beteg gyermekek időben a budapesti Kardiológiai Intézetbe kerüljenek szükség van a szívhibák időben történő, pontos felismerésére és korszerű ellátására az esetleges műtétig. Ma már a szívfejlődési rendellenességek döntő többsége gyógyítható, és a szívbeteg gyermekek egészséges társaikhoz hasonlóan teljes életet élhetnek. A legtöbb gyermek a műtétet követően is rendszeres ellenőrzésre jár a klinikára. A Gyermekklinikán jelenleg használt kilenc éves szívultrahang készülékkel évente mintegy 3000 vizsgálatot végeznek, ám gyakran elromlik, ezért fenntartása nem gazdaságos. Az utóbbi tíz év hatalmas technikai fejlődésének következtében nem is korszerű. Az új készülék 17-20 millió forintba kerül, melyet a Debreceni Egyetem többek között a Matáv Adományvonalon érkező adományokból szeretne megvásárolni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom