Connect with us

technokrata

Az Intel a vállalatok fejlődéséért

Dotkom

Az Intel a vállalatok fejlődéséért

A vállalatok jövője elsősorban az innovatív számítástechnikai és kommunikációs platformokban rejlik.

A vállalatok jövője elsősorban az innovatív számítástechnikai és kommunikációs platformokban, és a kulcsfontosságú szilíciumos és szoftvertechnológiákban rejlik – mondta Pat Gelsinger, az Intel alelnöke, és az Intel nemrégiben megalakított Digital Enterprise Group vezetője. Ezen megközelítés szerint az üzleti felhasználók a számítástechnikai platformok új, hatékonyabb módokon használhatják, csökkentve a költségeket, kiküszöbölve a kockázatokat, illetve elősegítve a növekedést.

„Az üzleti vállalkozások jelenleg az egyik legnagyobb kihívással néznek szemben, hiszen világszerte terjed a „mobil dolgozók” koncepciója, egyre gyakoribbak a szoftvertámadások, a komplex információk tömege nő, és a kommunikációs és számítástechnikai eszközök hálózatai egyre bővülnek.” – mondta Gelsinger. „Az új platformok, illetve technológiák lehetővé teszi a valós-idejű üzleti tranzakciókat bárhol és bármikor. Emellett javulhat a vállalati infrastruktúra kezelése, könnyebbé válhatnak a döntések, illetve az együttműködés más rendszerekkel.”

Az Intel továbbra is együttműködik a legfontosabb iparági vállalatokkal azért, hogy a végfelhasználók élvezhessék az új technológiák és platformok nyújtotta előnyöket. Jim Allchin, a Microsoft Platforms Group csoportvezető alelnöke – csatlakozva Gelsingerhez – elmondta, hogy a két vállalat miként működhet együtt az új tulajdonságok bemutatásában.

„A Microsoft és az Intel már kikövezte az utat a 64-bites számítástechnika számára, a széleskörű IT piacokra.” – mondta Allchin. „A Windows Server 2003, illetve SQL Server 2000-et futtató Intel Itanium-alapú rendszerekkel a Microsoft és az Intel olyan vezető platformot biztosít, amely helyettesítheti a drága és szabadalmazott RISC rendszereket, melyek számítástechnika-intenzív adatbázist, és egy sor üzleti alkalmazást futtat. Amint néhány hónapon belül bemutatjuk a Windows x64 változatot, a felhasználók, illetve a partnerek még jobb teljesítményhez juthatnak a 64-bites platformokon, anélkül, hogy fel kellene áldozniuk a már meglévő 32-bites beruházásaikat.”

Az Intel elsőszámú technológiái lehetővé teszik az új számítástechnikai előnyöket az üzleti felhasználók, illetve az informatikai vezetők számára – és ezek többet jelentenek, mint egyszerű processzorsebességet. Gelsinger bemutatta az Intel I/O Acceleration technológiát, amely felgyorsítja az adatfolyamot a szerveres alkalmazások és a hálózat között, valamint további részleteket is ismertetett az Intel Active Management technológiával kapcsolatban. Ez utóbbi által az informatikai menedzserek úgy használhatják a kezelési, illetve biztonsági alkalmazásokat, hogy közben a távolból ismerhetik fel, illetve javíthatják a legtöbb felmerülő problémát.

Pat Gelsinger emellett beszélt az egyre növekvő iparági támogatásról az Intel virtualizációs technológiája iránt (korábbi kódnevén „Vanderpool”) – a főbb támogatók között található a Hitachi, a Novell, a Red Hat, a WMware és a XenSource. Az Intel virtualizációs technológiája lehetővé teszi a rendszerek számára a többszörös operációs rendszerek, illetve alkalmazások futtatását, különálló partíciókban. 2005-ben „belekerül” az Intel-alapú asztali gépekbe, illetve az Intel Itanium-alapú szerverekbe (kódnéven Montecito). Ez utóbbi egy olyan erőteljes terméke, amely processzoronként két magot tartalmaz majd, illetve több szálat használ majd, így a teljesítmény akár négy szálon is futhat egyidőben. Az Intel virtualizációs technológiájának várható bemutatása az Intel Xeon processzorokban, az Intel Xeon MP processzorokban, illetve az Intel-alapú mobil platformokban várható, a 2006-os év folyamán.

Többszörös többmagos vállalati projektek
A jövő Intel architektúrára épülő PC-i, illetve szerverei két-, illetve többmagos processzorokat mutatnak majd, illetve további támogatást adnak az olyan innovatív technológiák számára, mint például a gyorsabb I/O, a virtualizáció, biztonság, vagy a továbbfejlesztett memória-technológiák. A „Richford” kódnevű platform két Intel Itanium processzort (Tukwila) tartalmaz majd – várhatóan 2007-ben kerül bemutatásra. Ezt követően a jövő-generációs Intel Itanium processzora (Poulson) várható.

Az első kétmagos Intel Xeon MP processzor (kódnéven Paxville) a 2006-os év első negyedévében várható, széleskörű lehetőségekkel az üzleti felhasználók, illetve a szoftverfejlesztők számára – várhatóan 2005 elején. A Reidland kódnevű platform magában foglalja majd az Intel Xeon MP processzort (melyben több mint két mag várható) – kódnevük Whitefield lesz, és 2007-re várható a bemutatásuk. Az Intel Xeon MP processzorokat olyan szerverekben használják majd, ahol négy vagy több processzor várható, szerverenként.

A nagyteljesítményű két-processzoros szerverek (Bensley kódnevű platform) várhatóan 2006 első negyedévére várható, és a kétmagos Intel Xeon (Dempsey kódnevű) processzorra épül majd. A Dempsey processzort a Glidewell kódnevű munkaállomásokban használják majd.

A digitális iroda számára a Lyndon kódnevű platform debütál a 2005-ös év végén. A platform az Intel 945/955 lapkakészletre, illetve az Intel Pentium 4 5xx/6xx processzorokra, valamint a kétmagos Intel Pentium D processzorra (Smithfield néven) épül majd. A Lyndon platform támogatja az Intel Active Management technológiát, illetve az Intel virtualizációs technológiáját is.

A telekommunikáció kiemelkedő fontosságú
„A kliensek, illetve szerverek innovációja része a történetnek” – mondta Gelsinger. „A telekommunikációs iparág elmozdul a drága és szabadalmazott rendszerektől. Láthatjuk, hogy a hálózatok egy költséghatékony, szabványos építőkockákból, protokollokból és alkalmazási keretekből álló hálózati architektúrává fejlődik.”

2004 a legtöbb vállalat támogatta a szabványokra-alapuló moduláris kommunikációs platformok felé való elmozdulást. A vezető hálózati felszerelés gyártók, illetve szolgáltatók támogatják az AdvancedTCA specifikációkat – ezen vállalatok közé tartozik az Alcatel, Alcatel SHanghai Bell, a Fujitsu, a Fujitsu Siemens Corporation, a Korea Telecomm, a HP, a Huawei Technologies, a NEC, a Nortel, a Siemens és a ÚT Starcom.

Az Intel vezető technológiái, illetve a többmagos processzorai ideálisak a kommunikációs infrastruktúrákhoz is. A moduláris platformokat gyakran egy pengénkénti meghatározott energiaszinthez állították be. A többmagos processzorok lehetővé teszik a jelentős teljesítmény-emelést, rendszerszinten – anélkül, hogy növekedne az energiafelhasználás.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom