Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM több száz új munkahelyet teremt a magyarországi szolgáltató szektorban

Dotkom

Az IBM több száz új munkahelyet teremt a magyarországi szolgáltató szektorban

Az alkalmazottak 75 százaléka magasan kvalifikált munkaerő, elsősorban főiskolai vagy egyetemi diplomával és kiemelkedő nyelvtudással rendelkező pályakezdő lesz.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter és Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója 2005. március 3-án bejelentették, hogy az IBM jelentősen bővíti magyarországi szolgáltatási üzletágát. A program keretében a vállalat legalább 6,5 milliárd forintot költ el és 700 új munkahelyet teremt.

Az alkalmazottak 75 százaléka magasan kvalifikált munkaerő, elsősorban főiskolai vagy egyetemi diplomával és kiemelkedő nyelvtudással rendelkező pályakezdő lesz. A munkatársak magas szintű pénzügyi, beszerzési, emberi erőforrás és call center szolgáltatásokat nyújtanak az IBM ügyfeleinek. Ezzel lehetővé teszik, hogy a megrendelők azokra az üzleti folyamatokra összpontosítsanak, melyekkel a legnagyobb hozzáadott értéket állíthatják elő, míg más, nem a profiljukba illő tevékenységet az IBM szolgáltatási üzletágára bízhatnak.

Az IBM képzést és világszínvonalú munkakörnyezetet biztosít azt újonnan felvetteknek, akik a több mint 160 országban jelen lévő cég kiemelkedő szervezeti kultúrájára támaszkodva egész karrierjük során profitálhatnak az IBM-nél megszerzett tapasztalatokból. Az IBM épít a magyar munkaerő képességeire, tudására, képzettségére. A cég messzemenően számít azokra, akiknek segítségével tevékenyen részt vállal abban a változásban, amely a magyar gazdaságot tudásalapúvá teszi.

Az IBM Magyarországon
Az IBM budapesti központtal 1936 óta megszakítás nélkül van jelen Magyarországon, az előző 69 évben folyamatosan invesztált az országba, és együtt fejlődött, változott a magyar gazdasággal. A cég Vácon nagy teljesítményű adattároló-rendszereket gyárt, mellyel az ország egyik legnagyobb exportőre, továbbá informatikai szolgáltató egysége található Székesfehérváron, és közel száz hazai üzleti partnercéggel működik együtt az ország minden részéből. Az IBM munkatársait szakmájuk legkiválóbbjaiból választja ki, akik számára a legjobb munkaadó kíván lenni.

Az IBM elődjeként nyilvántartott Computing-Tabulating-Recording Company-t (C-T-R) 1911-ben alapították, majd a cégnevet 1924-ben módosították az International Business Machines Corporation (IBM) elnevezésre. Az IBM 2004-ben globális szinten 96,5 milliárd dollár árbevételt, és 8,44 milliárd dollár nyereséget ért el. Alkalmazottainak száma világszerte közel 320.000 fő.

A magyar kormány befektetés-ösztönző tevékenysége
A közép-kelet európai térségben Magyarországon érhető el a legmagasabb színvonalú munkaerő. A kedvező pozíció megtartása céljából a Magyar Kormány kiemelt figyelmet szentel az oktatás és képzés olyan irányú fejlesztésének, melynek köszönhetően Magyarországon folyamatosan rendelkezésre áll a regionális vállalati központok feladatainak ellátásához szükséges ismeretekkel bíró munkaerő.

A befektetés-ösztönzés hazai rendszerének egyik alappillére a 2003. évben kidolgozott hatékony jogszabályi feltételrendszer, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokhoz a Kormány – a pályázati rendszeren kívül – egyedi döntéssel ítéljen meg támogatást, így ösztönözve a fejlett ipari vállalatok Magyarországra települését, illetve a már itt lévők terjeszkedését.

Az így megvalósuló nagyberuházások nyomán tovább erősödik a külföldi működőtőke Magyarországra áramlásában érzékelhető pozitív hullám: közvetlenül e beruházásoknak köszönhetően több mint 227 milliárd forint – közel 930 millió euró – értékű működőtőke -befektetés érkezik az országba 2004 és 2007 között, és közvetlenül 8190 új munkahely jön létre. E rendszer keretében 2003 és 2008 között a jelenlegi tervek szerint huszonhat nagyberuházás valósulhat meg Magyarországon összesen 2,7 milliárd euró (661 milliárd forint) értékben, mintegy 17.200 új munkahelyet teremtve.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2004-ben négy társasággal kötött támogatási szerződést, ezek révén összesen 382 millió euró (mintegy 93 milliárd forint) működőtőke áramlik Magyarországra és összesen 5090 új munkahely létesül.

Az egyedi kormánydöntéssel támogatott vállalatokon kívül 2004-ben további 11 cég már döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról, összesen 780 millió euró (mintegy 191 milliárd forint) értékben, 6.060 fős tervezett munkavállalói létszámmal.

Külföldi működőtőke beáramlás
2004 első három negyedévében a legtöbb új, részvénytőke formájú külföldi közvetlen tőkebefektetés Hollandiából (600 millió euró, az összbeáramlás 45%-a) és Németországból (359 millió euró, 27%) származott. Az első három negyedévi külföldi közvetlen részvénytőke-tőkebefektetések nagyobb része (902 millió euró) a szolgáltató ágazatokban – ezen belül is a szállítás, raktározás, posta és távközlés (312 millió euró), az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás (309 millió euró) és a kereskedelem, javítás (200 millió euró) ágazatokban – valósult meg. A feldolgozóiparba 366 millió euró külföldi közvetlen részvénytőke-befektetés érkezett, zömmel a fém alapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (79 millió euró), a járműgyártás (67 millió euró) és a vegyi anyag, termék gyártása ágazatokba (67 millió euró).

A Magyar Nemzeti Bank által – a fizetési mérleg részeként – 2004. december 31-én közzétett kedvező harmadik negyedévi működőtőke-beáramlási adatoknak köszönhetően 2004 első három negyedévében részvény, egyéb részesedés és újra-befektetett jövedelem formájában összesen közel 2,3 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon. Ez nemcsak 2003 azonos időszakához viszonyítva mutat több mint félmilliárd eurós emelkedést, de az elmúlt évtized legmagasabb első három negyedévi nem adóssággeneráló működőtőke-beáramlását jelzi.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés