Connect with us

A Kormány elfogadta a földfelszíni digitális televízió műsorszórásról szóló előterjesztést

Dotkom

A Kormány elfogadta a földfelszíni digitális televízió műsorszórásról szóló előterjesztést

Az elfogadott határozat szerint a Kormány elsődleges feladata a szolgáltatás elindítását lehetővé tevő szabályozási környezet kialakítása.

2005. március 2-ai ülésén a Kormány megtárgyalta és elfogadta a földfelszíni digitális televízió műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseiről és az elsődleges kormányzati feladatokról szóló előterjesztést.

A földfelszíni digitális televízió műsorszórás a jelenlegi analóg műsorszóráshoz képest lényegesen nagyobb műsorválasztékot, jobb kép- és hangminőséget, mobil és hordozható vételt, valamint újfajta, interaktív szolgáltatásokat tesz lehetővé. A földfelszíni digitális televízió műsorszórás hosszú távon számos gazdasági és társadalmi előnnyel is jár. A digitális technológiára való átállás élénkíti a piaci versenyt, csökkenti a műsorszórás költségeit és az adóhálózat energiaszükségleteit, ugyanakkor, a hatékonyabb frekvencia-kihasználásnak köszönhetően (egy frekvencián több műsor is közvetíthető) sokszínűbbé válhat a földfelszíni műsorszórás szolgáltatáskínálata. Mindezen előnyök mellett, a digitális technológiára való átállással olyan infrastruktúra létesül Magyarországon, amely elősegíti az információs társadalom szolgáltatások terjedését, lehetővé teszi a szélessávú adatszolgáltatásokhoz való hozzáférést lakóhelytől és társadalmi helyzettől függetlenül bárki számára.

A fenti előnyöket felismerve az Európai Unió számos országában megkezdődött a felkészülés a földfelszíni digitális televízió műsorszórás bevezetésére, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) égisze alatt pedig megkezdődött az európai digitális frekvenciaterv kidolgozása.

A Kormány egyik kiemelt célja az információs társadalom és a tudásalapú gazdaság fejlesztése, melynek egyik fontos eszköze lehet a digitális televízió. Az ennek bevezetésével járó előnyök, valamint az Európai Unióban e területen zajló folyamatok indokolttá teszik, hogy a Kormány stratégiai szinten tervezze az új technológiára való átállást. Az elfogadott határozat szerint a Kormány elsődleges feladata a szolgáltatás elindítását lehetővé tevő szabályozási környezet kialakítása és a szükséges frekvenciák biztosítása. Ezek teljesülését követően, a tervek szerint, a szolgáltatás 2007-ben indulhat el az ország sűrűn lakott területein. A szolgáltatás fokozatos kiterjesztését követően az analóg műsorszórás teljes leállítása 2012-re várható.

A Kormány terve szerint a digitális műsorszórás elindításával párhuzamosan folytatódni fog a jelenlegi műsorok analóg sugárzása is, amely lehetővé teszi a lakosság számára, hogy az átállást hosszabb távon tervezhesse.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom