Connect with us

technokrata

Túl sokba kerül a kalózkodás elleni védelem

Dotkom

Túl sokba kerül a kalózkodás elleni védelem

Az elektronikai eszközöket gyártók szerint megengedhetetlenül sokat kell kifizetni a másolásvédelmi technológiák alkalmazásáért.

A fogyasztói elektronikával foglalkozó cégek nem most adtak először hangot azon véleményüknek, hogy a legújabb másolásvédelmi technológiák egyszerűen túl sokba kerülnek. Az OMA (Open Mobile Alliance) által meghatározott antikalóz technológia ára egy dollár, termékenként. Ez első hallásra nem tűnik soknak, hiszen egy dollár magyar pénzre átszámolva is kétszáz forint alatt van (ami nem egy nagy összeg); mégis, miért ódzkodnak akkor ezt kifizetni a készülékgyártók?

A válasz igen egyszerű: tavaly például csupán mobiltelefonból 684 millió darabot értékesítettek. Ha minden egyes eladott termékbe bekerült volna a kalózkodás ellen fellépni hivatott szoftverek legújabb generációja, akkor ez pontosan 684 millió dollárjába került volna a gyártóknak. Hogy érzékeltessük, mit is jelent ez: a fenti összeg meghaladja az Interneten 2004 során értékesített dalok jogdíjából származó összbevételt. Emiatt már korábban is láthattunk példát arra, hogy egy-egy korong sokszorosítása során inkább nem is alkalmaztak semmilyen adatvédelmet; számos esetben ugyanis a kalózkodás megfékezésének költsége magasabbnak bizonyult, mint az illegális másolatok miatt jelentkező bevételkiesés.

A másolásvédelmi technológiák fejlesztőinek tehát újabb kihívással kell szembenézniük, az egyre erősebbé váló kalózellenes megoldások kifejlesztése mellett. Ahogy a fogyasztói szegmensben mindenhol, itt is érvényes az a szabály, miszerint minél olcsóbb, annál többen használják. Kérdés, hogy a fejlesztőcégek csökkentik-e a licencdíjakat a fentiek ismeretében. Ez utóbbit ráadásul végső soron nem a forgalmazó fogja megfizetni, hanem mi, vásárlók.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek