Connect with us

technokrata

Az Elektronikuskormányzat-központ megfigyelői státuszt szerzett a COSPA projektben

Dotkom

Az Elektronikuskormányzat-központ megfigyelői státuszt szerzett a COSPA projektben

A COSPA projektben résztvevőnek jelentkezhetnek közigazgatási szervek, egyetemek, önkormányzatok és az ICT szektorban működő vállalatok.

2005. január végén az Elektronikuskormányzat-központ megfigyelői státuszt szerzett a COSPA projektben. A COSPA (Consortium for Open Source in the Public Administration, Konzorcium a Nyílt Forráskódú Szoftverek Közigazgatási Bevezetéséért) projekt 2004. január 1. és 2005. december 31. között működik, célja a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztése és bevezetése közigazgatási szervezeteknél. A megfigyelői státusz lehetővé teszi az EKK számára, hogy hozzáférjen a projekt belső dokumentumaihoz, a projekt megbeszélések anyagához, valamint részt vehet különböző kísérleti projektekben is.

A COSPA projekt 2004. január 1. és 2005. december 31-e között működik, célja a nyílt dokumentum formátum (ODF) és a nyílt forráskódú szoftverek (OSS) használatának bevezetése, elterjesztése, analízise és támogatása, a termelékenység és a dokumentum menedzsment érdekében, az európai közigazgatási szerveknél. A nyílt forráskódú szoftverek adoptálása a közszféra világába jelentős előrelépés lehet az európai társadalom számára, mivel az állampolgárok nem kényszerülnének többé arra, hogy szabadalmazott szoftvert vásároljanak a közigazgatás által nyújtott információk és szolgáltatások eléréséhez.

A COSPA projektben résztvevőnek jelentkezhetnek közigazgatási szervek, egyetemek, önkormányzatok és az ICT (Information and Communication Technology, Információs és Kommunikációs Technológia) szektorban működő vállalatok. 15 európai partner rendelkezik teljes jogú tagsággal, és ennél valamivel több szervezet szerzett Megfigyelői státuszt. A projektet a Bolzano-Bozeni Szabadegyetem koordinálja, költségvetése 4 millió euró, melyből az Európai Unió hozzájárulása 2,6 millió euró.

A Megfigyelői státusz lehetővé teszi az EKK számára, hogy hozzáférjen a projekt belső dokumentumaihoz, melyek a dán, angol, ír, német, belga és olasz partnerek tapasztalatait összegzik a nyílt forráskódú szoftverek bevezetése, illetve az azokra történő átállás területén. Megfigyelőként szabad hozzáférést biztosítanak minden projekt megbeszélés anyagához, és az EKK részt vehet kísérleti projektekben is.

Az Elektronikuskormányzat-központ a hamarosan felállítandó Kompetencia Központ projekt eredményeivel és a Hivatalban jelenleg is folyamatban lévő, nyílt forráskódú szoftvereken alapuló információ technológia környezet kialakításának tapasztalataival gazdagíthatja a COSPA partnereit és megfigyelőit.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle