Connect with us

technokrata

Kémszoftver-védelem a Windows-ban?

Dotkom

Kémszoftver-védelem a Windows-ban?

Redmond újabb cégvásárlása révén a GIANT Company birtokába jutott, mely kémszoftver-ellenes programfejlesztéseiről volt ismert.

A kémszoftver (spyware/adware) a kártékony szoftverek egyik gyorsan terjedő változata, amely magában foglalhatja a kéretlenül előugró hirdetéseket és az olyan, láthatatlanul működő programokat is, amelyek rögzíthetik a billentyűleütéseket, vagy átvehetik az uralmat a számítógép fölött. A kémszoftverek és az egyéb nemkívánatos programok lelassíthatják a számítógép működését, módosíthatják a konfigurációját, ellophatják a jelszavakat és az egyéb személyes adatokat. Az IDC 2004. novemberében végzett vizsgálatának eredményei szerint az egyéni felhasználók számítógépeinek 67 százalékát már megfertőzte a kémszoftverek valamely típusa.

Microsoft, a probléma ellen nem saját szoftver fejlesztésébe kezdett, hanem megvásárolta a GIANT Company Software vállalatot, amely a legjobbak között számon tartott kémszoftver-ellenes és internetes biztonsági termékek készítője. A szoftverfejlesztő – tervei szerint – egy hónapon belül közzéteszi a GIANT AntiSpyware termékén alapuló, saját kémszoftver-védelmi, -észlelési és -eltávolítási megoldásának bétaváltozatát. A rövidesen megjelenő bétaváltozat felkutatja a számítógépen lévő kémszoftvereket és egyéb megtévesztő programokat, majd lehetőséget nyújt a felhasználónak az eltávolításukra. Az eszköz egy választható funkciója révén megakadályozza az ismert kémszoftverek és más nemkívánatos programok telepítését a számítógépre. Az új megoldás Microsoft Windows 2000 és annál újabb verziójú szoftverekhez lesz elérhető.

„A GIANT megoldása egy sok adatot tartalmazó kémszoftver-lenyomat tárt tartalmaz, ezen kívül valós idejű biztonsági „ügynökök” és egy innovatív viselkedés analízisen alapuló hálózat figyelés segítségével óvja a felhasználókat a kémszoftverektől és az egyéb megtévesztő programoktól.” – fejtette ki Ron Franczyk, a GIANT Company társalapítója és technológiai elnöke.

A Microsoft egyébként már korábban közzétette a számítógépek biztonságának megőrzéséhez nélkülözhetetlen három legegyszerűbb lépést: az internetezők használjanak minden számítógépen internetes tűzfalat, minden számítógépre rendszeresen telepítsék a legújabb biztonsági frissítéseket, és használjanak naprakész adatbázissal rendelkező vírusvédelmi szoftvert.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle