Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megsokasodtak a mobilvírus-támadások

Dotkom

Megsokasodtak a mobilvírus-támadások

A rosszindulatú kódok utolsó hullámát népszerű mobiltelefonos játékok kalózmásolatainak álcázták.

A mobil környezet biztonsági kihívásai hasonlók azokhoz a problémákhoz, melyekkel a PC-k világában találkozhatnak a felhasználók. Egyre népszerűbbek a nyílt platformú intelligens telefonok — a Symbian operációs rendszer például jelenleg több mint 20 millió mobiltelefonon fut. 2004. tavaszán egy trójaivá alakított Mosquitos nevű játékot találtak, amely a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokra küldött üzeneteket, így láthatatlan költségeket generált a mobiltelefon.

Június 15-én észlelték a Cabirt. A Cabir egy olyan féreg, amely vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül másolja önmagát más telefonokra. Június 16-án észlelték a Cabir.B-t. Ez az új variáns kis mértékben különbözött az eredeti változattól. Ősszel kezdett terjedni a Cabir.B: azóta számos országban, például Kínában, Indiában, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Finnországban is észlelték. A féreg még ma is terjed, ahogy a fertőzött mobiltelefonok tulajdonosai egyik országból a másikba utaznak.

November 19-én észlelték a Skulls.A-t. Ez a trójai a telefon ikonjait halálfejekre cseréli, és szinte használhatatlanná teszi a készüléket. November 29-én észlelték a Skulls.B-t. December 9-én észlelték a Cabir.C-t., a Cabir.D-t. és a Cabir.E-t. December 21-én a Skulls.C-t, a Cabir.F-et és a Cabir.G-t.

A rosszindulatú kódok utolsó hullámát népszerű mobiltelefonos játékok kalózmásolatainak álcázták. Futtatáskor a kód Skulls és Cabir variánsokat telepít, és megpróbálja megtámadni a telefonra telepített biztonsági megoldásokat. A kód megkísérli kiiktatni az F-Secure Mobile Anti-Virus szoftvert is, de nem jár sikerrel.

A jövőben várhatóan új típusú támadásokkal találkozhatunk: a játékokba, képernyővédőkbe és más alkalmazásokba rejtett trójai programokkal, melyeknek hatása lehet túlszámlázás, tárolt információk felfedése illetéktelenek előtt, felhasználói adatok törlése vagy eltulajdonítása. Az intelligens telefonok káros tartalom elleni védelmének legjobb módszere egy automatikus vírusvédelmi szoftver telepítése. Ugyancsak ez a legjobb módja az olyan vírusok elleni teljes körű védekezésnek, amelyek például Bluetooth-on vagy Internet-kapcsolaton keresztül igyekeznek a telefont elérni.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus a legátfogóbb megoldás az intelligens telefonok kártékony tartalom — például kéretlen üzenetek és a hibásan működő alkalmazások — elleni védelméhez, mivel a mobil eszközön futó valósidejű védelmet és automatikus vírusvédelmi frissítéseket kínál szabadalmaztatott SMS frissítési mechanizmuson és HTTPS kapcsolaton keresztül.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés