Connect with us

technokrata

Lengyel Linux-fürtöt mutattak be

Dotkom

Lengyel Linux-fürtöt mutattak be

A fürt 802 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, így ez Európa egyik legnagyobb teljesítményű szuperkomputere.

Az Intel, 12 lengyel akadémiai központ és a Czestochowa Műszaki Egyetem – mint a projekt koordinátora – bemutatták a nemzeti Linux-fürtöt – a CLUSTERIX-et. A földrajzilag szétszórt hálózat 802 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, így ez Európa egyik legnagyobb teljesítményű szuperkomputere.

A fürt teraflopban mért teljesítménye (egy teraflop megegyezik egy másodperc alatt történő 1012 lebegő pontos művelettel) 4,4 teraflop. A CLUSTERIX-et tudományos célokra használják majd, többek között jelenségek modellezésére (például a termomechanika terén), összetett szimulációkra (például a véráram), vizualizációra, a protein struktúrák előrejelzésére, molekuláris chipek tervezésére.

Az országos Linux-fürt kifejlesztői hangsúlyozzák, hogy az innovatív rendszer sikeres megépítése annak volt köszönhető, hogy tökéletes szinergiát tudtak kialakítani a hardverek és fejlesztői eszközök között.

A megvalósítás során az Intel fordító programjait, teljesítmény eszközeit, illetve fürteszközeit használták. A cluster a következő helyeken található: Białystok Műszaki Egyetem, Częstochowa Műszaki Egyetem, TASK Computer Center (Gdansk), ŁódĽ Műszaki Egyetem, Maria Curie–Skłodowska Egyetem (Lublin LubMAN), Academic Computer Center CYFRONET AGH (Krakkó), Opole Egyetem, Poznań Supercomputing and Networking Center, Szczecin Műszaki Egyetem, Warsaw Műszaki Egyetem, Wrocław Műszaki Egyetem, Zielona Góra Egyetem.

Intel platformok a leggyorsabb szuperkomputerek listáján

Az Intel hatalmas sikert ért el a legnagyobb teljesítményű számítógép-szektorban, melyet a legújabb Top 500-as lista is bizonyít, hiszen a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe közül 320 Intel Itanium, illetve Intel Xeon processzorokon fut. A rangsorolt rendszerek közül 83 Intel Itanium 2 processzorra épül. A Top 500-as lista alapul szolgál a trendek követéséhez és a nagyteljesítményű számítógépes megoldások további fejlődéséhez. A listát évente kétszer publikálják, illetve folyamatosan frissítik. A lista elérhető a www.top500.org weboldalon.

Az Intel Itanium termékcsaládot úgy alakították ki, hogy megfeleljen a tudósok és a kutatók kiemelkedő lebegő pontos műveletek teljesítményi, a nagy teljesítményű memória és a nagy adatbázisok kezelési követelményeinek. Az Itanium 2 processzoron futó rendszereket több jelentős kutatóközpontban használják, többek között: az Egyesült Államokbeli Szuperkomputeres alkalmazások nemzeti központjában (U.S.National Center for Supercomputing Application), a PNNL-nél (Pacific Northwest National Laboratory) a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumban – mely az Amerikai Energetikai Minisztériumnak szállít adatokat, a Cornell Központban.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom