Connect with us

Elfogadta az Országgyűlés a Nemzeti Audiovizuális Archívumról szóló törvényt

Dotkom

Elfogadta az Országgyűlés a Nemzeti Audiovizuális Archívumról szóló törvényt

A NAVA gyűjtési filozófiája, feldolgozási rendszere megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

A Parlament 2004. december 20-án elfogadta a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvényt, amely lehetővé teszi egy új, az elektronikus médiában keletkezett audiovizuális tartalmakat megőrző közgyűjtemény létrehozását.

A tervek szerint 2005 második felében tesztüzemben, 2006. január 1-jétől pedig élesben működő NAVA az első nyilvános magyarországi digitális audiovizuális archívum lesz, amely a magyar országos (és a jelenlegi tervek szerint később helyi) elektronikus médiában keletkezett és sugárzott magyarországi előállítású műsorszámokat gyűjti, ezeket tartalmilag feldolgozza (katalogizálja), digitális formában tárolja, valamint a nyilvános archívum keretein belül a nyilvánosság számára helyben vagy a kutatás és oktatás számára létesített közintézményekben, oktatási intézményekben igénybe vehető dedikált hálózaton online hozzáférhetővé teszi.

A NAVA gyűjtési filozófiája, feldolgozási rendszere a nemzetközi gyakorlatnak felel meg – minden ország a saját nemzeti gyártású műsorszámait gyűjti, a feldolgozás pedig az Európai Unióban elfogadott szabványok szerint történik. A NAVA szolgáltatási modellje azonban nemzetközi összehasonlításban is úttörő, mivel az iskolák, könyvtárak és közgyűjtemények számára nem csupán a katalógushoz, hanem a műsorszámokhoz is biztosítja a távoli hozzáférést.

A tegnap elfogadott törvény rendelkezése szerint a NAVA indulásakor a Magyar Televízió egyes és kettes csatornájának, a Duna Televízió, valamint a két országos kereskedelmi televízió műsorait, továbbá a Magyar Rádió Kossuth, Petőfi és Bartók adóin sugárzott műsorokat archiválja majd. A törvény ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy a NAVA mellett működő Audiovizuális Örökség Tanácsadó Testület javaslata alapján az archivált tartalom kibővüljön a törvény hatályba lépése előtt keletkezett műsorokkal, illetve arra, hogy önkéntes szolgáltatás keretében más televízió és rádiócsatornák saját készítésű és magyar vonatkozású audiovizuális dokumentumai is bekerüljenek az archívumba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom