Connect with us

Oracle Business Intelligence 10g: a világ első teljes körű BI-megoldása

Dotkom

Oracle Business Intelligence 10g: a világ első teljes körű BI-megoldása

A megoldáscsomag lekérdező, kimutatás-készítő és adatelemző, metaadat-kezelő, adatminőség-biztosító, alkalmazásfejlesztő és számos más eszközzel támogatja a business intelligence-rendszerek kialakítását.

„Az Oracle az operatív, taktikai és stratégiai információk teljes körét lefedő adatelemző és kimutatáskészítő szoftvert kínál, amely mind a visszamenőleges adatok elemzéséhez, mind az előrejelzések készítéséhez szükséges funkciókat tartalmazza.” – mondta Henry Morris, aki az IDC alelnökeként az alkalmazási és információelérési szoftverek piackutatásáért felel. „Az Oracle a döntésközpontú operatív adatelemzés modelljének összes elemét támogatja termékével, így hathatós eszközt kínál a döntési folyamatok automatizálásához.”

Egy hagyományos BI-megoldás összeállításához a vállalatoknak sok időt és pénzt kell szánniuk a különböző gyártóktól származó eszközök beszerzésére és integrálására. Az Oracle Business Intelligence 10g leveszi vállukról az egymással nem együttműködő „szigetmegoldások” összetoldozgatásának terhét, és minden szükséges eszközt egy csomagban biztosít. Az új BI megoldás a következő integrált komponenseket tartalmazza:
– Oracle Discoverer – lekérdezések, kimutatáskészítés és adatelemzés egy átfogó „műszerfalnézettel” kiegészítve (dashboard)
– Oracle Spreadsheet Add-In – az Oracle OLAP közvetlen elérése Microsoft Excel számolótáblákból
– Oracle Warehouse Builder – erőteljes adatminőségi és ETL-funkciók
– Oracle BI Beans – egyedi BI-alkalmazásfejlesztés

Az Oracle Discoverer egységes lekérdező és kimutatáskészítő környezetből teszi elérhetővé mind a relációs (SQL), mind az online analitikus feldolgozású (OLAP) adatokat, amelyhez egyébként jellemzően két külön eszköz szükséges. A termék emellett továbbfejlesztett kimutatáskészítési és közzétételi funkciókat tartalmaz, valamint olyan új testre szabási lehetőségeket, amelyekkel a felhasználók egyéni igényeikhez alakíthatják a kimutatási adatnézeteket.

Az új termék fontos összetevője az Oracle Spreadsheet Add-In, amely a számolótáblákat kiterjedten alkalmazó szervezetek számára nyújt hasznos segédeszközt. Az Oracle Spreadsheet Add-In funkcióival a végfelhasználók közvetlenül a Microsoft Excel számolótáblákból érhetik el az Oracle OLAP adatait, és azokat lekérdezhetik, kilistázhatják, és szabadon mozogatnak köztük. Az összes adat és számítás központilag tárolható az Oracle Database adatbázis-kezelőben. Ezáltal az összes művelet közvetlenül az adatbázis adatain hajtható végre, ami kiváló teljesítményt és biztonságot garantál, és az adatelemzés mindig a legfrissebb adatokkal történik.

„Pár évvel ezelőtt tervet indítottunk be az összetett BI-környezetek leegyszerűsítésére.” – tekint vissza Ray Roccaforte, az Oracle Corporation adattárházas és business intelligence-megoldásokért felelős alelnöke. „Kezdetben arra összpontosítottunk, hogy a felhasználóknak ne kelljen több külön rendszert vásárolniuk az adatbányászathoz, OLAP-hoz és statisztikai adatbázisokhoz BI-megoldásaik kialakítására, és mindezeket a funkciókat közvetlenül beleépítettük az Oracle adatbázis-kezelőbe. Most ezt az elvet kiterjesztettük a BI-eszközökre is, és az összes szükséges eszközt egyetlen termékbe csomagoltuk.”

A bétafelhasználók tapasztalatai
A Broadcast Music Inc. (BMI) az Oracle Business Intelligence bétaprogramjának egyik résztvevője. A BMI egy amerikai előadói jogdíj-elszámoló szervezet, amely szövegírókat, zeneszerzőket és zenekiadókat képvisel az összes zenei műfajban. A nonprofit vállalatként működő BMI felső vezetőit az Oracle Discoverer támogatja a BMI repertoárjában szereplő több millió zeneszámmal kapcsolatos döntések meghozatalában.

Az R. L. Polk & Co., amely az autóipari információs és marketingmegoldások vezető szolgáltatója, szintén jól tudja hasznosítani az Oracle Business Intelligence 10g előnyeit. A Polk nemzetközi adatgyűjtéseinek kiértékelése alapján komoly szakértői hátteret biztosít ügyfelei számára piaci pozíciójuk átlátásához, a piaci trendek felismeréséhez, a márkahűség fokozásához, új területek meghódításához és a versenyelőny kivívásához. Amellett, hogy a cég az Oracle Discoverer által jobban átlátja az adatok összefüggéseit, a végfelhasználók napi munkáját is jelentősen megkönnyíti a sokoldalú kimutatásoknak köszönhetően, informatikai rendszereit pedig részben tehermentesíti a napi lekérdezésektől és kimutatásoktól.

A termék elérhetősége
Az Oracle Business Intelligence-eszközei korábban csak az Oracle alkalmazáskiszolgálójával együtt voltak elérhetők. Bár a BI-eszközök továbbra is részét képezik az Oracle Application Server 10g Enterprise Edition alkalmazásszervernek, az ügyfelek az Oracle Business Intelligence 10g-t külön termékként is megvásárolhatják majd. Az új verzióval az Oracle könnyebbé teszi ügyfeleinek a vállalati szintű BI-megoldások beszerzését és rendszerbe állítását.

A tervek szerint az Oracle Business Intelligence 10g nemzetközi forgalmazása 2005 első negyedévében indul.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom