Connect with us

Hirdetés

technokrata

Karácsonyi féreg – terjed a magyar eredetű Zafi.D

Dotkom

Karácsonyi féreg – terjed a magyar eredetű Zafi.D

Obszcén grafikájáról ismerszik meg a legújabb magyar féregvírus.

A Zafi.D féreg egy ˝Merry Christmas!˝ tárgyú elektronikus levélben érkezik, a levél törzse a ˝DOME˝ feliratot és egy animált grafikát tartalmaz, amely két, illetlen dolgokat művelő smiley-t (sárga mosolyfigurát) ábrázol. A levélhez csatolt melléklet, például ˝Postcard.HTML.változó.ZIP˝ belsejében egy CMD kiterjesztésű file rejti a kártékony kódot. Ezeket senki se nyissa meg!

A Magyarországon készült Zafi egy Windows e-mail féreg, amely e-mailben és file-cserélő hálózatokban terjed. A féreg jelenlegi riasztási fokozata 1-es (alacsony).

Az ünnepek táján megsokasodnak a postaládákba érkező elektronikus üdvözlőlapok, amelyeket gyakran ismeretlen feladó esetén is megnyitnak a felhasználók. Ezt kihasználva a vírusírók világszerte karácsonyi üdvözlőlapoknak álcázott elektronikus levelekben terjesztik a kártevőket.

Fórján Tamás a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója elmondta: ˝A Karácsony közeledtével minden évben megugrik a vírustámadások száma, erre idén is számítani kell. A vírusírók jellemzően kihasználják ezt az időszakot, mikor vélhetően kevesebb szakember,rendszergazda dolgozik, így az ünnepi időszakban a nem megfelelő felügyelettel ellátott rendszerek védettsége gyengül, a reakcióidő lassul. Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy az elmúlt hónapok viszonylag eseménytelenek voltak a kártevők szempontjából, így a számítógép-felhasználók is kevésbé óvatosak.˝

A járvány megállítására az NOD32-t készítő Eset Software készített egy ingyenes eltávolító eszközt, amit a lenti címről le lehet tölteni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés