Connect with us

technokrata

Kovács Kálmán az EU országok informatikai szaktárcáinak vezetőivel az IKT-politikák európai szintű m

Dotkom

Kovács Kálmán az EU országok informatikai szaktárcáinak vezetőivel az IKT-politikák európai szintű m

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztató keretében számolt be a holland elnökséggel tartott megbeszéléseiről, az új európai IKT-politikák prioritásairól és ezek hazai vonatkozásairól.

Az Európai Tanács 2000 márciusában Lisszabonban tartott csúcstalálkozóján megfogalmazott stratégiai célkitűzés értelmében az Európai Uniónak növekvő foglalkoztatottság mellett a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává kell válnia 2010-re.

A lisszaboni folyamat 2005-ben a félidejéhez ér, de már most látható, hogy számos eredeti célkitűzés nem fog megvalósulni 2010-ig. Az eddig meghozott intézkedések, valamint a tagállamok által végrehajtott reformok mértéke nem elégséges, a továbbra is fennálló szerkezeti problémák akadályozzák az egységes belső piac hatékony működését. A megoldásra váró feladatok teljesítése nem könnyű, de számos elemzés alapján az unió rendelkezik a gazdasági lehetőségek kihasználásához szükséges akaraterővel és kapacitással. A lisszaboni célok megvalósulását értékelő „Szembenézni a kihívással” című Kok-jelentés szerint a gyorsabb gazdasági növekedés és a magasabb foglalkoztatási szint eléréséhez nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudásalapú társadalom kiépítésére.

A lisszaboni célok megvalósításában kiemelt szerepe van az infokommunikációs technológiáknak (IKT). A holland EU-elnökség felkérésére a PricewaterhouseCoopers által készített „Az IKT jövőjének vizsgálata” című tanulmány szerint az EU-n belül szükség van az IKT-politikák megváltoztatására.

Az elemzés által azonosított áttörési pontok az alábbiak:

  1. Az e-üzletviteli és az e-kormányzati hangsúlyok áthelyezése az elérhetőségről a komplex IKT-alkalmazásokra.
  2. Az európai IKT-környezet szabványosítása új üzleti lehetőségek serkentése és kibontakoztatása érdekében.
  3. Új technológiák bevezetésének felgyorsítása.
  4. A „bármilyen tartalom, bármikor, bárhol, bármilyen platformon” vízió megvalósítása.
  5. Globális vezető szerepre törekvés az IKT-ipar egyes területein.
  6. Stratégiai válaszok kidolgozása a munkahelyek alacsonyabb munkabérű országokba való vándorlására.
  7. Az akadályok eltávolítása az európai elektronikus hírközlési ágazat megújulása elől.
  8. Elmozdulás egy rugalmasabb rádiófrekvencia-kijelölési modell felé.
  9. A fogyasztók bizalmát és biztonságát fokozó megoldások alkalmazásának kikényszerítése.
  10. Az esélyegyenlőséget biztosító politika elmozdítása a „hozzáférés mindenkinek” elvtől a „képességet mindenkinek” elv irányába.

A jelentés ajánlásait az Európai Tanács megvizsgálta, és azokat egy tanácsi állásfoglalás formájában a hivatalos uniós politika szintjére emelte.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle