Connect with us

Hirdetés

technokrata

1 Gbit/s mobil-világcsúcs Siemens kutatólaboratóriumban

Dotkom

1 Gbit/s mobil-világcsúcs Siemens kutatólaboratóriumban

Sebességrekord a mobilkommunikációban: 1 Gbit/s.

A Siemens Communications ágazatának kutatólaboratóriumában világcsúcsot állítottak fel: most először sikerült mobilkommunikáció (rádiótelefónia) útján 1Gigabit/s real-time adatátviteli sebességet elérni.

Összehasonlításképpen: jelenleg a mobil végkészülékekkel létesíthető összeköttetés legnagyobb sebessége ennek huszadrésze, azaz 50 Mbit/s – ez WLAN hálózatokban valósítható meg. A nagy sebességet úgy érte el a Siemens, hogy három adó- és négy vevőantennából álló „intelligens antennarendszert” kombinált az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) eljárással.

Az intelligens, összetett antennarendszerek más neve MIMO azaz Multiple Input–Multiple Output rendszer, amelyben az antennák egyidejűleg visznek át különféle adatfolyamokat ugyanazon rádiócsatornán és frekvenciasávban. Megvalósításukhoz olyan nagy számítási teljesítmény szükséges, amellyel a jelenlegi mobiltelefóniában használatos chipek még nem rendelkeznek.

Ezeket a technológiákat, amelyek a frekvencia-spektrumot különösen hatékonyan használják ki, a kutatók az UMTS/W-CDMA utáni mobiltelefónia-generáció ígéretes építőköveinek tekintik. Óvatos becslések szerint is tíz éven belül tízszeresére növekedhet a mobilhálózatok hang-, adat-, kép- és multimédia-átviteli kapacitásával szemben támasztott igény. A kísérleti rendszer az 5 GHz-es sávban, 100 MHz sávszélességgel működik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés