Connect with us

technokrata

1 Gbit/s mobil-világcsúcs Siemens kutatólaboratóriumban

Dotkom

1 Gbit/s mobil-világcsúcs Siemens kutatólaboratóriumban

Sebességrekord a mobilkommunikációban: 1 Gbit/s.

A Siemens Communications ágazatának kutatólaboratóriumában világcsúcsot állítottak fel: most először sikerült mobilkommunikáció (rádiótelefónia) útján 1Gigabit/s real-time adatátviteli sebességet elérni.

Összehasonlításképpen: jelenleg a mobil végkészülékekkel létesíthető összeköttetés legnagyobb sebessége ennek huszadrésze, azaz 50 Mbit/s – ez WLAN hálózatokban valósítható meg. A nagy sebességet úgy érte el a Siemens, hogy három adó- és négy vevőantennából álló „intelligens antennarendszert” kombinált az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) eljárással.

Az intelligens, összetett antennarendszerek más neve MIMO azaz Multiple Input–Multiple Output rendszer, amelyben az antennák egyidejűleg visznek át különféle adatfolyamokat ugyanazon rádiócsatornán és frekvenciasávban. Megvalósításukhoz olyan nagy számítási teljesítmény szükséges, amellyel a jelenlegi mobiltelefóniában használatos chipek még nem rendelkeznek.

Ezeket a technológiákat, amelyek a frekvencia-spektrumot különösen hatékonyan használják ki, a kutatók az UMTS/W-CDMA utáni mobiltelefónia-generáció ígéretes építőköveinek tekintik. Óvatos becslések szerint is tíz éven belül tízszeresére növekedhet a mobilhálózatok hang-, adat-, kép- és multimédia-átviteli kapacitásával szemben támasztott igény. A kísérleti rendszer az 5 GHz-es sávban, 100 MHz sávszélességgel működik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák