Connect with us

technokrata

A notebookok rossz hatással vannak a nemzőképességre

Dotkom

A notebookok rossz hatással vannak a nemzőképességre

Egy USA-beli egyetem tanulmánya szerint a noteszgépek által generált hőmennyiség káros hatással lehet a hímivarsejtekre.

A noteszgép roppant nagy előnye, hogy könnyen hordozható és szinte bárhol lehet használni: a metrón, az iskolában, otthon, az ágyban. Gyakran azonban nem asztalra helyezve nyomkodja billentyűzetét felhasználója, hanem ölébe teszi. Ez viszont a nemzőképességre komoly kihatással lehet, mutatta ki egy, a New Yorki Állami Egyetem által elkészített tanulmány.

Több mint kéttucat 21 és 35 év közötti férfi részvételével zajlott az a felmérés, mely úgy találta: annak érdekében, hogy a felhasználó egyensúlyban tarthassa lábán a hordozható számítógépet, úgy kell elhelyeznie a notebookot, hogy hőtermelésének jelentős része az öle felé irányul. Dr. Yefim Sheynkin, a kutatást vezető orosz származású tudós elmondta, hogy átlagosan 0,7 fokkal emelte meg pusztán a laptop által generált hőmennyiség a herék közvetlen környezetének hőmérsékletét, de ennél sokkal nagyobb baj az, hogy a notebook megkövetelte ülő helyzet még további átlag 2,1 fokos emelkedéssel járult hozzá a kedvezőtlen klíma kialakulásához.

Ez összesen már majdnem 3 Celsius fok, ami jelentős élettani hatásokkal járhat. Igaz, a kutatásokat még nem zárták le, most azt tervezi vizsgálni az amerikai egyetem, hogy ez konkrétan mekkora mértékben árt a spermiumtermelésnek és a sejtek minőségének. Egyes európai tanulmányok azonban máris választ kínálhatnak: az öreg kontinensen dolgozó kutatók korábban kiderítették, hogy a férfiúi ékesség hőmérsékletének 1 Celsius fokkal való tartós vagy rendszeres emelkedése a hímivarsejtek számának akár 40 százalékos (!) csökkenését is magával hozhatja.

Ezen adatok türkében akár a különböző hűtőpadok keresletének gyors növekedését is jósolhatnánk, ha az megoldaná a problémát. A gond azonban már magával a notebookot az ölben tartó pózzal van, amin a kis eszköz által leadott hő kiiktatása sem segít. Úgy tűnik, az az egyedüli megnyugtató megoldás, ha asztalt használnak a notebooktulajdonosok.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák