Connect with us

Hirdetés

technokrata

Unisys: virtuális raktárak

Dotkom

Unisys: virtuális raktárak

A Unisys szerint a profitlehetőségek és a biztonság keresése lesz a szállítói láncok hajtóereje 2005-ben. A technológiák, az üzleti folyamatok és a szabályozások kombinációja létre fogja hozni a „virtuális raktárak” hálózatát.

Ahogy a kormányzatok és a magánszektor növelik a biztonság és jövedelmezőség egyensúlyba hozására törekvő erőfeszítéseiket, a Unisys Corporation szakértői azt jósolják, hogy a globális logisztikai hálózatok sebességének növeléséhez szükséges infrastruktúra és szabványok 2005-ben kezdenek majd előtérbe kerülni. A Unisys szerint a konténerekből óceánokon és kontinenseken átívelő virtuális raktárházak alakulhatnak ki. Ez a fejlődés egyre jelentősebbé válik, ahogy a nyomkövetési és jelölési technológiák – mint például az RFID (Radio Frequency Identification) – beolvadnak a kifinomult üzleti folyamatokba, az iparági szabványokba, valamint a termékhamisítást megelőző szabályozásokba. A globális szállítói láncok védelmében feldolgozott adatok mennyisége a Unisys szakértőinek véleménye szerint növekedni fog 2005-ben, mivel egyre precízebben történik az áruk nyomonkövetése a gyártótól a konténeren keresztül a boltok polcaiig.

A Unisys több mint egy évtizednyi tapasztalattal rendelkezik az automatikus azonosítás területén, amelybe beletartozik a világ egyik legnagyobb RFID-implementációjának felügyelete az amerikai Védelmi Minisztériumban, valamint a Motorola Inc. és a Sara Lee Corporation két részlegének globális szállítói lánca számára a technológiák és folyamatok próbaüzeme. Ez utóbbi szerződés része a Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security) Biztonságos kereskedelmi műveletek (Operation Safe Commerce, OSC) nevű kezdeményezésének. A Unisys – egyedülálló módon – az OSC 18 pilotprojektje közül négyben is részt vesz.

Peter Regen, a Unisys Global Visible Commerce részlegének alelnöke úgy gondolja, hogy számos más tényező és trend is a figyelem központjába kerül a következő évben:

    1. Fokozódni fognak az antiterrorizmus érdekében tett biztonsági kezdeményezések, valamint a kikötők modernizálására tett erőfeszítések, és ugyanígy egyre jelentősebbé válik az automatikus azonosítási megoldások bevezetése.

    A szabálygyártók és döntéshozók keresni fogják az ágazati szakértelmet és partnerkapcsolatokat olyan szabályok és törvények kialakítására, amelyek védelmet nyújtanak és lehetővé teszik az automatikus azonosítás és más nyomkövetési és jelölési technológiák gazdaságos használatát.

    2. A szállítói lánc és a logisztikai folyamat értékteremtési sebessége kiemelt fontosságúvá válik.

    Előfeltétellé válik az áruk állapotának és mozgásának átláthatósága a teljes szállítói láncban, és egyre inkább ráterelődik a figyelem a termékek átfutási idejére is. Az átláthatóság különösen fontos a kiemelten romlandó áruk, a gyógyszerek és a piaci időzítésű áruk (például a ruházati cikkek) esetében.

    3. Fokozódni fog az új-generációs szövetségi, és országos/helyi szállítói láncok fejlődése
    A felkészültség a honvédelem területén is növekedni fog – minőségben és hatáskörében is. Ezek a kezdeményezések vonatkozni fognak minden szövetségi, állami, országos és önkormányzati szervezetre, és szinte minden árucikkre kiterjednek majd.

    4. A biztonságos, passzív RFID készen áll a tömeges használatra

    Az EPCglobal „gen2” címkéjét 2005 végére mind az EPCglobal, mind az International Standards Organization (ISO) jóváhagyja. Ez az elektronikus termékkódot (electronic product code, EPC) hordozó címke a világon mindenhol olvashatóvá válik, és a jelenlegi passzív címkéknél is biztonságosabb lesz az általa használt titkosítási és egyéb protokollok miatt.

    5. Terjedni fog a kötelező megfelelés a „nagy vásárlók” igényeinek; a vezető szállítók valódi üzleti előnyöket fognak realizálni

    A jelenlegi nagy vásárlói megbízások több terjesztői központra és üzletre fognak kiterjedni, miközben további szervezetek – így kormányzati entitások is – eszközölnek majd megbízásokat. A sokmilliárd dolláros vállalatok – mint például az amerikai Wal-Mart – vezető beszállítói valódi üzleti előnyökhöz jutnak a teljes szállítói láncukra kiterjedően. 2005-ben megkezdődik az úgynevezett EPCglobal információsrendszer-hálózatának éles üzeme és lehetővé teszi az adatok megosztását a vállalatok között. Az üzleti és kereskedelmi hálózatok be fognak fektetni az áruk helyzetének, mozgásának és állapotának nagyobb átláthatóságába, vagyis a nyomkövetési, a termék származását bizonyító megoldásokba, valamint azokba, amelyek lehetőséget adnak a raktározás és a pozicionálás optimalizálására a megrendelések lehető legjobb teljesítése érdekében. Ez az átláthatóság egy zökkenőmentes, biztonságos infrastruktúrájú lánc integrált adatáramlására épül, ahogy a vezető vállalkozások túljutnak a jelenlegi „fogjuk meg és vigyük”-jellegű megközelítésen.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés