Connect with us

technokrata

A Lenovo megvásárolja az IBM Személyi Számítógép Divízióját

Dotkom

A Lenovo megvásárolja az IBM Személyi Számítógép Divízióját

Az IBM 18,9%-os vagyoni részesedést szerez a Lenovo-ban; a tranzakció lezárásának várható időpontja 2005 második negyedéve.

Lenovo Group Limited és az IBM bejelentett egy végleges megállapodást, amelynek értelmében a Lenovo megvásárolja az IBM Személyi Számítógép Divízióját; a tranzakcióval létrejön a világ harmadik legnagyobb PC gyártó vállalata, az IBM vállalati megoldásai megjelennek a fogyasztói piacon, és a Lenovo számára elérhetővé válik a világpiac.

A Lenovo személyi számítógépekből származó összegzett éves bevétele körülbelül 12 milliárd USD, a gyártott PC-k száma pedig 11,9 millió lesz; ez a 2003-as eredmények alapján számolva négyszeres növekedést jelent a Lenovo jelenlegi PC forgalmához képest. A tranzakció lezárása után a Lenovo lesz a vállalatok piacvezető notebook szállítója, vezeti majd a kutatás-fejlesztési munkát és a termékdifferenciálási ismeretek fejlesztését, biztosítva ezzel a nagyobb innovációt és az ügyfelek számára kínált termékek szélesebb választékát. Az IBM 18,9%-os tulajdoni részesedést szerez a Lenovo Csoportban és várhatóan nyereséget realizál majd a tranzakció lezárását követően. Az ügyletnek alig lesz közvetlen pénzügyi hatása az IBM 2004. negyedik negyedévi eredményeire.

A tranzakció részeként a Lenovo és az IBM széles alapokon nyugvó, stratégiai szövetséget hoz létre, amelyben az IBM lesz a Lenovo által preferált szerviz- és vevőfinanszírozási partner. A Lenovo lesz az IBM preferált PC szállítója a nagy, közepes és kisvállalati ügyfélkör számára kínált személyi számítógépes megoldások teljes területén. A 2003-ra vonatkozó IDC számok szerint a Lenovo és az IBM egyesített részesedése a világpiacon körülbelül 8 %. A tranzakció drámai módon megerősíti a Lenovo jelenlétét a gyorsan növekvő notebook PC-k világpiacán.

Stephen M. Ward, Jr., aki jelenleg az IBM vezető alelnöke és az IBM Személyi Számítógépes Rendszerek Vállalatcsoportjának (IBM’s Personal Systems Group) vezérigazgatója lesz a Lenovo első számú vezetője a tranzakció lezárását követően. A Lenovo igazgatótanácsának jelenlegi elnökhelyettese, elnöke és vezérigazgatója, Yuanqing Yang lesz a tranzakció lezárása után a Lenovo igazgatótanácsának elnöke.

Amíg a tranzakció le nem zárul, mindkét cég PC-kkel kapcsolatos tevékenysége, beleértve a vevőszolgálatot és a termékek rendelkezésre állását is, várhatóan a szokásos módon folytatódik. A tranzakció lezárását követően a Lenovo azt várja, hogy a vevőszolgálat és a termékek rendelkezésre állása a szokásos módon folyik tovább, mivel a két vállalat működését integrálják. Mindemellett a Lenovo öt évre licenceli az IBM globális márkanevet és megvásárolta a „Think” védjegyet.

A stratégiai üzleti szövetség részeként az IBM marketingtámogatást és keresletgeneráló szolgáltatásokat biztosít a Lenovo termékei számára az IBM körülbelül 30.000 szakemberből álló meglevő vállalati értékesítési munkatársi körén és az IBM.com-on keresztül. A Lenovo termékeit ezenkívül azok az IBM szakemberek is értékesítik, akik a Lenovo-hoz csatlakoznak. Az IBM Global Financing és az IBM Global Services, a világ első számú IT szolgáltató szervezetei, erős vállalat csatornáikkal együtt, lesznek a Lenovo preferált szállítói sorrendben a lízing és finanszírozási szolgáltatások, valamint a garanciális és karbantartási szolgáltatások területén.

A Lenovo Csoport PC üzletágának világközpontját New York-ban hozza létre, a legfontosabb tevékenységek pedig Pekingben és Raleigh-ben (North Carolina) folynak. Értékesítési irodák mindenütt a világon működnek majd. A tranzakció lezárása után a Lenovo-nak körülbelül 19.000 alkalmazottja lesz. Eszerint körülbelül 10.000 jelenlegi IBM alkalmazott – több mint 40%-uk már Kínában dolgozik és kevesebb mint 25%-uk van az Egyesült Államokban – csatlakozik majd a Lenovo-hoz. A tranzakciónak mindkét országban várhatóan csak minimális hatása lesz általában a munkaviszonyra, a juttatásokra és a fizetésekre.

A Shenzenben (Kína) működő, International Information Products Company nevű vállalkozás – amelynek tulajdonosa közösen az IBM és a Great Wall – PC gyártó egysége részét képezi a tranzakciónak; nem vesz azonban részt benne az IIPC’s IBM eServer xSeries gyártórészlege.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák