Connect with us

technokrata

Bittorrent szerverek támadás alatt

Dotkom

Bittorrent szerverek támadás alatt

Egyelőre ismeretlen támadók több bittorrentes szervert is megtámadtak és elérhetetlenné tettek.

Amint arról a Lokitorrent, az egyik érintett peer to peer hálózat adminisztrátora beszámolt, elosztott szolgáltatásmegtagadó támadást voltak kénytelenek elszenvedni egyes hálózatok a szerdai nap folyamán. Ennek következtében számos internetező közel 10 órán keresztül képtelen volt állományokat letölteni. Célpontok a központi Bittorrent könyvtárak, az úgynevezett trackerek voltak, melyek révén az emberek filmeket, zenéket és egyéb tartalmakat kereshetnek a file-cserélő hálózaton.

„Kiütötte a 100 megabites kapcsolatunkat.” – nyilatkozta az adminisztrátor egy online interjú során, aki arról is beszámolt, hogy másik három hálózatot is hasonló módon támadtak meg. Jelenleg azonban minden bittorrentes szerver rendben elérhető.

Maga a Bittorrent technológia lehetővé teszi, hogy az internetezők egy központi szerver helyett egymás számítógépéről töltsenek le adatokat – azaz peer to peer módban működhetnek. Ennek a sávszélesség jobb kihasználtságában rejlenek az előnyei; azonban – szemben más P2P alkalmazásokkal – olyan központi könyvtárakat alkalmaznak a tracker szervereken, melyekben az egymáshoz való kapcsolódáshoz nélkülözhetetlen adatokat tárolják el. A kliensek a következőképp működnek: egy állományt a továbbítás előtt kicsi darabokra tördelik (fragment), majd ezeket elérhetővé teszik más internetezők számára is. Habár a terjesztés megosztott módon zajlik, a technológia még mindig számít a központi tracker szerverekre azért, mert ennek segítségével lehet a kívánt file-ok kicsiny darabjait a hálózathoz csatlakozott sok felhasználó számítógépén megtalálni.

A fentiek miatt a Bittorrent hálózatok ki vannak téve a DoS-támadásoknak. „A jövőbeli hasonló incidensek kivédéséhez szükség van a Bittorrent protokoll felülvizsgálatára, jelenleg ugyanis túl sok minden múlik a trackereken. Úgy gondoljuk, hogy az előttünk álló változások révén a trackerek iránti igény mindössze a kezdőkapcsolat kialakítására fog szorítkozni, a letöltés közbeni [állománydarabok utáni] keresések terhét már a peerek fogják viselni.” – vélekedett a Lokitorrent adminisztrátora.

Nem ez az első eset, hogy peer to peer file-cserét támadnak az Interneten. Tavasszal például a Netsky féreg intézett DoS-támadást a Kazaa és az Edonkey ellen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek