Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kritikus hibát javító IE patch, szokatlan időpontban

Dotkom

Kritikus hibát javító IE patch, szokatlan időpontban

A Microsoft minden érintett számára javasolja az azonnali frissítést; egy olyan komoly biztonsági hiányosságot orvosol ugyanis a minap kiadott patch, amelynek kiadása nem tudott várni a szokásos időpontig.

Talán mindenki, aki Windows-t használ, megszokta már, hogy minden hónap második keddjén (habár az időeltolódás miatt mi általában szerdán írunk róla) jelennek meg a korábbi frissítés óta felfedezett biztonsági réseket javító patch-ek. A Microsoft még a tavalyi év végén vezette be ezt az eljárást, mellyel a nagyméretű hálózatokat felügyelő rendszergazdák életét kívánta könnyebbé tenni. Többek kritizálták emiatt a céget, mondván, hogy a kritikus fontosságú frissítések kibocsátásával nem kellene semennyit sem várni, ha készen vannak.

Nos, most megtört Redmond merevsége e téren. Ismeretes, hogy a Bofra nevű férgek (melyeket először a Mydoom új változatainak hittek) alig pár nappal a novemberi patch-kiadás előtt jelentek meg, egyben bemutatva azt a sebezhetőséget, melynek kivédését szolgáló patch elkészítésére már esélye sem volt a szoftverfejlesztőnek a múlt hónapi frissítéscsomag kibocsátásig. Nem véletlenül időzítették így a vírusírók „gyermekeik” létrejöttét, azt akarták, hogy minél később kerüljön befoltozásra az a sebezhetőség, amit kihasználtak a digitális kártevők.

Ez oda vezetett, hogy még többen emelték fel a szavukat a Microsoft patch-elési szokásával szemben, így Redmond rákényszerült, hogy a menetrendtől eltérve, még hetedike előtt kiadja az időközben elkészült javítást. Az Internet Explorert érintő iFrame sérülékenység ugyan nem érinti az SP2-vel rendelkező Windows XP-ket, de ez utóbbi operációs rendszer felhasználói közül sem mindenki telepítette fel a második javítócsomagot. (Eddig világszerte több mint 130 milliónyian szerezték be az SP2-t.)

A hiba kihasználásával át lehet venni a teljes ellenőrzést a fertőzött PC felett, így igen komoly problémát okozhat. Mindez persze csak akkor igaz, ha a rendszert használó adminisztrátori jogosultsággal van bejelentkezve a rendszerbe, ám az otthoni felhasználók többsége így használja Windows-os PC-jét.

A javítás a lenti linkről letölthető (és erősen ajánlott is a beszerzése).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés