Connect with us

Képernyővédővel a spam ellen – a spammelőknek nem tetszik a megoldás?

Dotkom

Képernyővédővel a spam ellen – a spammelőknek nem tetszik a megoldás?

Pár napja indította be a Lycos európai részlege azt az új módszert, mellyel a kéretlen levelek küldői ellen lehet fellépni. Egyes jelentések szerint emiatt a spammerek ellencsapást intéztek a Lycos-szal szemben.

Make love not spam, hangzik a hippikorszak elferdített szlogenje. A hivatalosan tegnap útjára indított projekt keretei között a Lycos egy olyan képernyővédőt kínál letöltésre az internetezőknek, amely kifejezetten azért született meg, hogy elnehezítse a kéretlen e-maileket küldők életét. A screensaver használatával ugyanis az internetezők túlterhelhetik azon cégek website-jait, akik ilyen módon „hirdetnek”, ezzel elérhetetlenné téve szolgáltatásukat az internetezőkkel szemben.

Mindehhez a Lycos Europe egy komoly feketelistát állított össze, melyen a spam szempontjából rosszpontot szerzett vállalatok webcímei vannak. Ez a lista aztán letöltődik annak az internetezőnek a számítógépére, aki feltelepíti a képernyővédőt, majd az eszköz automatikusan és ismétlődően adatkérelmeket küld ezeknek a site-oknak. Az ötlet voltaképp a denial of service típusú támadásokra alapul, azaz ha kellően sok ember csatlakozik a Lycos programjához, akkor annyira túl lehet terhelni az spamtámogató szervereket, hogy azok hozzáférhetetlenné válnak az Internetről (vagy legalábbis nagyon nehézkessé válik elérésük). Ez pedig nyilvánvaló veszteségeket okoz a portékáikat online áruló vállalatoknak.

A Lycos európai részlege közölte, hogy gondosan készítették el a listát, s azt rendszeresen felül is vizsgálják, nehogy egy olyan cég website-ja is beleessen a „szórásba”, amelyiknek köze sincsen a spamkérdéshez. A felhasználók mindenesetre vevők az ötletre (annak ellenére, hogy jogi problémákat vethet fel használásuk), az első nap alatt több tízezren töltötték már le a speciális képernyővédőt, amely egyébként a szélessávú Internet-hozzáféréssel bírók kapcsolatát nem terheli meg különösebben.

Ellencsapás?

A minap azonban arról számoltak be, hogy a Lycos önkéntes hadjáratát egy szintén önkéntes támadás érte, melyért a spammereket gyanúsítják. Pár órára ugyanis deface-elték a Lycos Europe make love not spam kampányának weboldalát – állították egyes hírforrások -, ahol a következő szöveget olvashatták az internetezők: „Yes, attacking spammers is wrong. You know this, you shouldn´ be doing it. Your IP address and request have been logged and will be reported to your ISP for further action.” Azaz: „Igen, a spammereket hiba megtámadni. Tudják ezt, nem kellene ezt tenniük. Az IP-címét és kérelmét logoltuk, erről az Internet-szolgáltatója további lépések megtétele érdekében tájékoztatást kap.”

Ennek valódiságát azonban időközben megcáfolta a Lycos. Malte Pollman, a cég képviseletében csak kitalációnak (hoax) minősítette az erről történt beszámolókat, szerinte nem érte támadás a vállalat website-ját. Mindenesetre a kezdeményezés weboldala él és virul.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom