Connect with us

technokrata

Kémkedjünk(?) az űrből, otthonról

Dotkom

Kémkedjünk(?) az űrből, otthonról

Egy kanadai kezdeményezés azt ígéri, hogy hamarosan otthonunkból tarthatjuk szemmel a világot, felülről nézve.

Vincent Tao, a torontói York Egyetem mérnöke elmondta, hogy kifejlesztett egy olyan térképező és megfigyelő rendszert, melynek használatával egy földrajzi koordinátát beütve egy ennek kiszolgálására készített website megfelelő mezőibe akár egy parkoló autót is felismerhetünk. A SAME (see anywhere, map anywhere) névre keresztelt eszköz használatával az otthoni fotelből figyelhetjük meg a külvilágot – a műholdak segítségével. A SAME ugyanis Földről készített műholdfelvételeket használ, melyeket valósidejű távérzékelőkkel kombinál, amik a közlekedést és az időjárást monitorozzák.

Az így nyert információkat aztán egy keresési funkciókkal felvértezett website számára továbbítják; a rendszer pedig képes gyakorlatilag minimális késleltetés mellett képeket szolgáltatni a földfelszín megadott koordinátáiról. A felbontás két lábnyi, azaz európai mértékegységben számolva körülbelül 60 centi, ami ugyan egy arc felismeréséhez nem elegendő, de egy autó észleléséhez már igen. Nemrég ilyet még csak katonai alkalmazásban láttunk, az Öböl-háború kapcsán.

„Ez egy valósidejű adatfolyam technológia. Úgy működik, mint a navigációs rendszerek az autóban, azzal a különbséggel, hogy ez három dimenziós képet ad.” – mesélte lelkesen a hét elején Tao – „A felhasználó egy bolygót láthat először, a Föld virtuális mását, majd az űrből közel repülhet egy városra, lemenve akár egészen az utca szintjére is. A frissítést nagyfelbontású képek szolgálják.”

A mérnök szerint a lehetséges felhasználási területek meglehetősen szélesek, kezdve a környezeti hatások figyelemmel követésétől a vészhelyzetek kezeléséig. Jelenleg azon dolgozik, hogy olyan üzleti modellt hozzon létre, mely biztosítja a nyilvánosság számára az eszköz elérhetőségét.

Mindez azonban a magánszféra védettségének csorbítására is felhasználható. Egy kifejezetten ezen irányra szakosodott kanadai ügyvéd, Veera Rastogi szerint minden megfigyelő technológia esetében felmerül a lehetőséggel való visszaélés. „Jelenleg ez egy, a Vörös Kereszt által használt eszköz, de ha elterjed, kiknek és milyen célból juthat a kezébe?” – vélekedett Rastogi, aki szerint a technológia jelenleg gyorsabban változik, mintsem hogy azt követni tudná a törvényi szabályozás.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle