Connect with us

technokrata

MonSafe: a titoktartó

Dotkom

MonSafe: a titoktartó

Adatok biztonságban tömörítés és titkosítás útján a Montana Rt. új, dobozos termékével.

A Montana Rt. MonSafe adatvédelmi szoftvere lehetővé teszi, hogy mindenki maga dönthessen arról, számítógépén mit tekint titoknak, és azt biztonságban meg is őrizhesse. Az alkalmazásról bővebben Vadász Pál, a vállalat elnök-vezérigazgatója beszélt.

Terminal – Mitől vonzó a Montana Rt. új, dobozos terméke?

Vadász Pál – A MonSafe hazai termék, egyben az ára is megfizethető: az egyéni felhasználóknak szánt verziót a Tesco-ban meg lehet vásárolni; így kevesebb mint 15 ezer forintért bárki, és hangsúlyoznám, bárki hatékony védelemben tudhatja fontos adatállományait. A MonSafe kezelése minden számítógép felhasználó számára megszokott felületen történik: semmilyen különleges ismeret elsajátítását nem igényli.

Terminal – Melyek a termék előnyei?

Vadász Pál – A MonSafe file-szinten titkosít – azaz nem az egész számítógépünket. A kényes állományokat egy biztonságos „széfben” védi, amit polgári eszközökkel nem lehet „feltörni”. A MonSafe különlegesen értékes tulajdonsága, hogy a titkosítás után a file korábbi, eredeti helyén már nyomokban sem állítható helyre, az csak a „páncélszekrényből” és csak a titkosító által hívható elő.

Terminal – Felhasználási terület?

Vadász Pál – Azok az egyéni felhasználók (szülők, gyermekek), vállalaton belül hálózatban dolgozók, titoktartási kötelezettséggel rendelkező orvosok, jogászok, könyvelők, mérnökök, kutatók, stb., valamint azok a kis szervezetek, akik és amelyek számára nélkülözhetetlen a bizalmas információk megfelelő kezelése és megőrzése. A program kizárólag akkor engedélyezi a belépést, ha a felhasználó ismeri a jelszót, és a személyes kulcsát tartalmazó adathordozó a számítógéphez van csatlakoztatva. Ezek hiányában senki, még a rendszergazda sem képes kinyitni a MonSafe program által védett dokumentumokat.

Terminal – Mekkora a megtérülési ideje?

Vadász Pál – Míg a Montana MonDoc iktató és iratkezelő esetében gazdaságossági számítások alapján 8-14 hónapra tehető a megtérülés, addig a MonSafe-fel kapcsolatban ez mérhetetlen, hiszen az alkalmazásából adódó biztonság megfizethetetlen.

Terminal – Mi adta az ötletet?

Vadász Pál – Saját tapasztalatunkból indultunk el: tudtuk, hogy az ellenség nem alszik, ezért védeni akartuk a saját adatainkat. Ezt követően felmértük a technikai lehetőségeket, piackutatást végeztünk, megvizsgáltuk a konkurencia termékeit, felmértük a piaci lehetőségeket hazánkban és német nyelvterületen, majd egy hosszabb fejlesztési periódus következett.

Terminal – Rendelkezik tanúsítvánnyal a szoftver?

Vadász Pál – A MonSafe-et auditáltattuk Magyarországon a szakma etalonjával, a HunGuarddal, mely szerint a szoftver megfelel a kriptográfiai információvédelmi szabványoknak és elvárásoknak.

Terminal – Milyen irányba kívánnak földrajzilag terjeszkedni a termékkel?

Vadász Pál – Elsőként a magyar piacon szeretnénk a terméket stabilizálni, az esetleges hibáktól megszabadítani. Ezt követően Európát célozzuk meg.

Terminal – Nagyságrendileg mennyibe került a fejlesztés?

Vadász Pál – Ez tipikusan az az adat, amelyet a MonSafe-ben tárolunk. Sok emberévnyi munkáról van szó, ahol egy emberév nagyjából tíz millió forintnak felel meg.

Terminal – Több verziója is van a terméknek?

Vadász Pál – A MonSafe Personal változata jó szolgálatot tesz az egyéni felhasználók bizalmas adatainak védelmében. Az Enterprise változat a szervezetek mindennapos életében keletkező bizalmas vagy titkos információk minden más rendszertől független, jól szabályozott kezelését biztosítja. Hasznos segítség a több felhasználós, vállalati, szervezeti környezetben. A Projektszéf pedig arra biztosít lehetőséget, hogy egy adott feladaton közösen dolgozó munkatársak egy közös széfben tárolják az anyagaikat, melyhez mindenki a saját privát kulcsával tud hozzáférni. A felhasználások logfile-ban tárolódnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák