Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Nvidia technológiája életképesebb, mint az Atié

Dotkom

Az Nvidia technológiája életképesebb, mint az Atié

A gyártók inkább az Nvidia fejlesztésére esküsznek a mobil számítógépek modularitását tekintve, mintsem a kanadai vállalat technológiájára.

Még a tavasz végén írtunk arról, hogy az Nvidia végre meg kívánja törni a noteszgépek közismerten nehézkes bővíthetőségét. A vállalat májusban jelentette be MXM technológiáját, melynek révén sokkal könnyebben cserélhetik le elavult grafikus alrendszereiket a noteszgépek tulajdonosai. Az Ati hasonló technológiája egyébként nem kompatibilis az Nvidia fejlesztésével, habár az Axiom névre keresztelt megoldás hasonló elven működik, mint az MXM technológia.

Távol-keleti forrásokra alapozva úgy tűnik, hogy az Nvidia fejlesztése életképesebb lesz: a tajvani OEM-ek szerint az MXM és az Axiom közül – annak ellenére, hogy az Ati közismerten jobban teljesít a mobilszámítógépek szegmensében – az előbbi adja a jobb választ a bővíthetőség kihívására. Az az érdekes helyzet állt elő a legnagyobb noteszgépgyártóknál, hogy ugyan az Ati Mobility Radeon chipjét használják fel, de egy MXM modulban.

Egyébként pusztán az, hogy egy notebook MXM-képes, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a grafikus vezérlő könnyen kicserélhető lenne. Ez ugyanis nagyban függ a gyártótól is, hogy olyan videokártyákat kínálnak-e, amelyek (le)cserélhetők. Külön „öröm”, hogy a következő generációs MXM és Axiom kártyák valószínűleg nem lesznek kompatibilisek a régebbi (azaz mostani) megoldásokkal.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyik technológia sem jelenik meg a vékony és könnyű noteszgépek területén. Az MXM és az Axiom kifejezetten a középkategóriás illetve a csúcsot képviselő (asztali számítógépek helyébe szánt) típusok számára készült. A vékony és könnyű modellek részére még mindig többnyire az integrált grafikus megoldások jelentik az egyetlen alternatívát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés