Connect with us

Hirdetés

technokrata

2004-es Nagy Testvér Díj

Dotkom

2004-es Nagy Testvér Díj

November 25-én sor került az idei Nagy Testvér díjak kiosztására.

A Nagy Testvér Díjat 1998-ban a Privacy International hozta létre azoknak az állami szerveknek, magánszemélyeknek és cégeknek a ˝díjazására˝, akik az adott évben a legtöbbet tették az emberek (elektronikus) magánszférájának (e-privacy-jának) megsértéséért (a Pozitív E-privacy Díjat pedig a magánszféra védelméért legtöbbet tevő személy vagy szervezet kapja meg). Magyarországon a díj a Privacy International engedélyével 2001. óta kerül évenként kiosztásra a Soros Alapítvány támogatásával. Az, hogy az adott cég, magánszemély vagy állami szerv felkerült a jelöltek litájára vagy Nagy Testvér Díjat nyert, nem jelenti azt, hogy a zsûri szerint bármilyen törvénybe ütköző dolgot követett volna el.

Közönségdíj
Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos: az öltözőfülkék bekamerázásával kapcsolatos és egyéb, a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható nyilatkozataiért.

Indoklás
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosként azt nyilatkozta, hogy adatvédelmi szempontból az áruházi próbafülkék bekamerázása – amennyiben erre tábla hívja fel a figyelmet – megfelelő eljárás, hiszen ebben az esetben magánterületről van szó, és a vásárlók ráutaló magatartással hozzájárulnak adataik kezeléséhez, ha bemennek a próbafülkébe. Péterfalvi Attila ilyen és hasonló nyilatkozatai rombolóan hatnak a hazai privacy-kultúrára, az adatvédelem megbecsültségére.

Péterfalvi a közönségdíjat nyerte el: 2342 szavazat közül 917-et kapott, míg az utána következő csupán 658-at. Péterfalvinak a jelölésével kapcsolatos, 1631/V/2004-2 ügyszámú levele a
http://www.nagytestverdij.hu/peterfalvi_valasz_2004.jpg
http://www.nagytestverdij.hu/peterfalvi_valasz_2004.html
címen érhető el. Az adatvédelmi biztos személyesen vette át a díjat.

Megjegyzés: A Technika az Emberért Alapítvány a Pannon GSM-mel szembeni, a vásárlók személyes adatainak nem megfelelő kezeléséért címen tett jelölését, mint félreértésen alapuló állítást visszavonta, azt honlapjáról eltávolította.

Pozitív E-privacy Díj
Székely Iván, adatvédelmi szakértő
A Pozitív E-privacy díjat évről évre azok nyerik el, akik a legtöbbet tették az emberek magánszférájának megvédésért. 2004-ben Székely Iván a magyarországi privacy-kultúra létrehozásában játszott alapvető szerepéért kapott Pozitív E-privacy Díjat.

A zsűri tagjai 2004-ben
– Földes Ádám (jogász)
– Hanga László (újságíró)
– Mihancsik Zsófia (újságíró)
– Mérő László (matematikus)
– Pelle Andrea (jogász – TASZ)
– Szabó Máté (adatvédelmi szakértő)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés